Članak

NIKŠIĆEVA STRATEGIJA

Liste SDP-a pune imenovanih i izabranih zvaničnika: Skupštinski zastupnici, direktori, članovi upravnih i nadzornih odbora...

(Patria) - Centralna izborna komisija počela je sa ovjerama kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za predstojeće Lokalne izbore koji će biti održani 6. oktobra.

Za 68 kandidatskih listi utvrđeno je da imaju nedostatke i nepravilnosti (zastupljenost spolova nije u skladu sa zakonom, odustajanje od kandidature, kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidovao i drugo).

Kako bi popunili kandidatske liste, u SDP-u su pribjegli metodi da se na listu stave kandidati koji već imaju neku funkciju. Pa su tako kandidatske liste pune skupštinskih zastupnika, članova upravnih i nadzornih odbora, direktora institucija…

Na takvu ideju došao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić koji je tražio da imenovane osobe moraju biti na listi. Dok su neki prihvatili, neki drugi su odbili biti na listi, a bilo je i odustajanja u posljednji čas.

Na listi za Općinsko vijeće Novi Grad došlo je do dupliranja imena, odnosno kandidati se već nalaze na drugoj listi pa je CIK tražio da SDP ispravi listu kandidata. Na listi za Novi Grad tek je nekoliko poznatih imena, a nosilac liste je kompromitovani bivši direktor JU Dom zdravlja KS Abel Baltić koji je i v.d. predsjednika OO SDP Novi Grad. Dobar dio članstva nije bio zainteresiran da bude na listi koju predvodi Baltić i ignorisanja vrha stranke da se riješe problemi unutar ove općinske organizacije.

Na istoj listi je Damir Filipović, nekadašnji ministar u Vladi KS, a sada direktor novoformiranog Javnog preduzeća Općine Stari Grad.

Na listi je nekadašnja kandidatkinja za načelnicu Općine Novi Grad Edita Sulejmanović, Enid Tahirović koji je nakon „savjetovanja“ ministra Kenana Magode dobio poziciju direktora hotela Walter (bivši Emiran).

Na listi je i Ženja Lubuškić koji je imenovan prvo u Nadzorni odbor JP Elektroprivreda BiH, a nakon što je napustio tu poziciju jer nije ispunjavao uslove onda je imenovan u Nadzorni odbor Lutrije BiH.

Na posljednjem mjestu liste za Novi Grad je Ajša Bajraktarević koja je aktuelna vijećnica u OV Novi Grad.

Za Općinsko vijeće Novo Sarajevo lista je predata u posljednji čas zbog izmjena kandidata na listi. Neki kandidati su odustali, neki su naprasno dobili bolje pozicije na listi zbog lobiranja gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja je i kandidat SDP-a za načelnicu Općine Novo Sarajevo.

Na listi za Općinsko vijeće Centar veći je broj poznatih imena. Nositeljica liste je aktuelna zastupnica u Skupštini KS Belma Kapo. Na listi su i aktuelni vijećnik u Centru Benjamin Isović i Dragan Stevanović koji je i član Privremenog upravnog odbora KCUS-a, kao i još jedna skupštinska zastupnica Vedrana Vikić-Musić.

Na rednom broju 10 je i direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić, režiser Feđa Isović, apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava Dervo Sejdić.

Kada je riječ o kandidatskoj listi za Općinsko vijeće Ilidža na listi je Slobodan Šoja. On obavlja i funkciju v.d. člana Upravnog odbora u JU Muzej Sarajeva.

Šoja je bivši diplomata BiH, a 2022. godine bio je jedan od posmatrača takozvanog referenduma o pripajanju Ruskoj Federaciji koji je održan u okupiranim regijama Ukrajine.

Šoja 2015. godine nije dobio podršku SDP-a da bude kandidat za potpredsjednika FBiH. Njemu se spočitavala bliskost SNSD-u jer je upravo član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ga nominovao na ambasadorske pozicije.

Šta se u međuvremenu promijenilo trebaju odgovoriti oni koji su mu ponudili da bude kandidat.

U ovom kontekstu treba podsjetiti i na Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo koji je stupio na snagu 1. januara 2023. godine, a kojim se zabranjuje obavljanje višejavnih funkcija istovremeno.

U slučaju da neko od aktuelnih nosilaca javne funkcije koji su na listi kandidata SDP-a dobije mandat, morat će odlučiti da li će prihvatiti mandat i napustiti dotadašnju funkciju ili će odbiti mandat koji će biti dodijeljen sljedećem s liste.

#direktori #općinskavijeća #Sarajevo #skupštinskizastupnici #BiH