Članak

OBESMIŠLJAVANJE ZAKONA

CIK nije izrekao nijednu sankciju po prijavama TI BiH za zloupotrebu javnih resursa

(Patria) - Centralna izborna komisija BiH (CIK) nije kaznila SNSD zbog gesta aktiva žena ove partije u Prnjavoru koji je nedavno dijelio propagandni materijal u staračkom domu i udruženju djece sa posebnim potrebama. Transparency International u BiH (TI BiH) prijavio je ovaj slučaj CIK-u zbog preuranjene kampanje, obećavanja materijalne koristi biračima i zloupotrebe djece u političke svrhe. Zakon jasno propisuje da se u ovom periodu zabranjuje svaki oblik vođenja kampanje, a naročito zloupotreba djece i njihovo uključivanje u aktivnosti koje mogu biti povezane sa političkom promocijom.

Ipak CIK je nakon provedenog postupka zaključio da nije bilo kršenja zakona po dva osnova. Na samoj sjednici rečeno je da na promotivnim materijalima nije bilo obilježja stranke i logoa iako se isti jasno vide na fotografijama.

U postupku je utvrđeno da nije bilo stranačkih obilježja, logoa stranke ili političkih poruka bilo kakve vrste prilikom posjete ovim ustanovama. U izjašnjenju stranke stoji da aktiv žena redovno posjećuje ove kategorije, ugružene kategorije i u tom smislu nismo uspjeli utvrditi odgovornost za 7.1 (preuranjena kampanja) I 7.3.8 (zloupotreba djece u političke svrhe) izbornog zakona, kazao je izvjestilac na sjednici CIK-a nakon čega je odluka jednoglasno usvojena.

Takođe je zaključeno da se u dijelu prijave TI BiH koja se odnosi na obećavanje novčane nagrade s ciljem dobivanja podrške birača, slučaj proslijedi Gradskoj izbornoj komisiji Pranjavor.

Sporna objava uklonjena je sa stranice SNSD-a Prnjavor a na fotografijama jasno se vidi da su promotivni materijali sa obilježijima stranke dijeljeni na ovim događajima.

Besplatan prevoz za penzionere

U još jednoj odluci CIK je odbio provesti ponovni postupak i sankcionisati PDP i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića zbog zloupotrebe kampanje kojom se promoviše besplatan prevoz za penzionere u Banjaluci.

TI BiH je ovaj slučaj prijavio jer se radi o budžetskim davanjima koja su tempirana pred izbore i prvi put se realizuju a Izborni zakon zabranjuje bilo kakvu direktnu ili indirektnu kupovinu podrške birača što po zakonskoj definiciji uključuje i davanje jednokratne pomoći građanima, dok su iz zabrane izuzete samo redovne budžetske subvencije.

CIK je ranije odbio sankcionisati PDP i Stanivukovića uz obrazoženje da se radi o “redovnim davanjima koja su realizovana i prethodnih godina” iako je sama koordinatorka za podjelu kartica kazala da se ova aktivnost realizuje prvi put odnosno da će “prvi put u istoriji Banje Luke, penzioneri dobiti besplatan javni prevoz”.

Pored toga, gradonačelnik je održao niz skupova na kojima su javno dijeljene kartice za besplatan prevoz penzionerima, a na ovim svečanostima i u samom gradu postavljeno je nekoliko promotivnih bilborda i plakata.

TI BiH je dostavio CIK-u zahtjev za obnavljanje postupka uz dodatne dokaze gdje se jasno vidi lični logo Draška Stanivukovića na plakatima koji promovišu besplatan prevoz za penzionere uz slogan “Draško Stanivuković – više od riječi”. Ipak CIK je odbio voditi ponovni postupak iz razloga što kandidatura aktuelnog gradonačelnika za novi mandat još nije ovjerena .

SNSD i SDA sankcionisani zbog preuranjene kampanje

Pored ove dvije odluke CIK je po prijavama TI BiH na sjednici u četvrtak sankcionisao SNSD u Trebinju i SDA u Visokom sa po 3.500 KM zbog preuranjene kampanje, ali ovim strankama nije izrečena sankcija zbog zloupotrebe javnih resursa.

SNSD je na društvenim mrežama promovisao infrastrukturne radove na osvjetljenju, izgradnji mosta te kružnog toka kao i podjelu stipendija, ali je CIK utvrdio da nije došlo do zloupotrebe javnih resursa jer se ponovo radi o redovnim budžetskim davanjima.

U sličnom slučaju, SDA Visoko je na društvenim mrežama promovisala nekoliko ulica koje su asfaltirane i na kojima je rekonstruisana kanalizaciona, oborinska i vodovodna mreža uz slogan “radimo i gradimo za bolje Visoko”. Sankcija je izrečena samo zbog preuranjene kampanje, ali ne i zbog zloupotrebe javnih resursa jer kako se navodi u odluci bez detaljnog obrazloženja “raspoloživi dokazi ne upućuju da se radi o zloupotrebi javnih resursa” .

TI BiH je i prethodnih godina ukazivao da je intenziviranje javnih radova i podjela jednokratnih pomoći građanima pred izbore najčešći oblik zloupotrebe javnih resursa. O tome dovoljno govori podatak da su pred prošle izbore svi nivoi vlasti podijelili gotovo 313 miliona KM na jednokratna davanja penzinerima, mladima, boračkim i socijalnim kategorijama, najčešće kroz jednokratne tranše od po 100KM.

Šta se podrazumjeva pod zloupotrebom javnih resursa


Novim izmjenama zakona uvedene su značajne odredbe koje zabranjuju ovakvu direktnu ili indirektnu kupovinu glasova što uključuje i pružanje jednokratne novčane ili nenovčane pomoći građanima, osim ako je pružanje te pomoći planirano u okviru redovnih budžetskih subvencija.

Po mišljenju TI BiH pod redovnim subvencijama smatraju se samo one koje se isplaćuju redovno svakog mjeseca ili svake godine (poput subvencija poljoprivrednicima) i predstavljaju zakonsko pravo pojedinih kategorije bez obzira ko je na vlasti. Sva druga jednokratna davanja pred izbore, po mišljenju TI BiH mogu smatrati zloupotrebom.

Ipak CIK je nizom odluka potpuno obesmislio ovu značajnu zakonsku odredbu, po kojoj još niko nije sankcionisan po prijavama TI BiH, jer su prihvaćena obrazloženja u kojima su organi vlasti navodili da su sredstva za ove jednokratne pomoći “planirana budžetom”, a potpuno je zanemarena činjenica da se ne radi o redovnim mjesečnim ili godišnjim subvencijama.

U ranijem slučaju zbog jednokratnog plaćanja maturske večeri u Nevesinju, CIK je također utvrdio da nije došlo do zloupotrebe resursa navodeći u odluci da je Skupština opštine izdvojila sredstva za ovu jednokratnu pomoć “iz budžetske rezerve koja predstavlja dio planiranih sredstava budžeta”.

TI BiH smatra da je ovakvim tumačenjem ova zakonska odredba potpuno obesmišljena i da će stranke i u narednom periodu moći nesmetano zloupotrebaljvati javne resurse za indirektnu kupovinu podrške birača pred izbore.

#CIK #javniresursi #prijave #TransparencyInternational #BiH