Članak

PARLAMENTARNA SKUPŠTINA

NE RADI IM NI KLIMA Uz mnogo zamjerki na dokument Dom naroda PSBiH usvojio Budžet BiH za 2024.

(Patria) - U Sarajevu je danas Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.

Uz velike zamjerke iz opozicije, ali i nekih delegata iz vladajuće koalicije najviše su se spominjali milioni dati za UIO, tačnije kupovinu zemljišta za ovu instituciju, a što će na kraju koštati više od 100 miliona KM.

Također zamjerke su istaknute na smanjenje sredstava za Ministarstvo odbrane BiH, a na što je ministar finansija i trezora Srđan Amidžić napomenuo da je ostalo neutrošenih 30 miliona KM od prošle godine.

"Tu neće biti nikakvih problema u smislu funkcioniranja ove institucije", kazao je Amidžić dodavši da nije zadovoljan strukturom budžeta, ali da je to stvar političkog dogovora.

Također, delegat Dženan Đonlagić (DF) spomenuo je problem uplate prve tranše iz Evropske komisije, a na osnovu Plana rasta, kojeg BiH nema!

Tokom rasprave o hitnosti šef Kluba delegata bošnjačkog naroda Šefik Džaferović rekao je da će glasati i protiv hitne procedure i protiv prijedloga budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu.

Budžetski okvir za ovu godinu iznosi 1.355.400.000 KM, što je za 40 miliona KM više od prošlogodišnjeg budžeta.

Inače, tokom sjednice čula se zamjerka za neuslovan rad, jer ne rade klima uređaji u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

#Bosnia #budžet #Defense #Delegates #EuropeanCommission #GrowthPlan #Herzegovina #Institutions #International #Parliament #BiH