Članak

PREDSJEDNICA KOSOVA

Osmani: Rusija preko Srbije pokušava da destabilizuje cijeli region

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je poslije Samita Evropske političke zajednice u Londonu izjavila da Rusija koristi Srbiju kao satelita i da preko nje pokušava destabilizovati ne samo Kosovo, već i cijeli region.

(Patria) - Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je poslije Samita Evropske političke zajednice u Londonu izjavila da Rusija koristi Srbiju kao satelita i da preko nje pokušava destabilizovati ne samo Kosovo, već i cijeli region.

Osmani je kazala da je za stolom s ostalim liderima na Samitu razgovarano o zaštiti demokratije i borbi protiv dezinformacija.

- I ovoga puta, kao i na drugim samitima, Kosovo je doprinijelo ovim diskusijama. Bili smo za stolom s mnogim drugim liderima gdje smo razgovarali o zaštiti demokratije i borbi protiv dezinformacija.

Iako naša zemlja nikada nije dozvolila ruski ili druge zloćudne uticaje, međutim, sve dok se susjed Srbija koristi kao satelit Rusije i sve dok i ona pripada mentalitetu prošlog vijeka, oni će nastaviti s pokušajima destabilizacije ne samo naše zemlje, već i cijelog regiona, a preko toga i cijelog evropskog kontinenta - rekla je Osmani u video snimku objavljenom na Facebooku.

Dodaje da je u odvojenim sastancima s liderima drugih država na marginama razgovarano i o tome kako dalje u procesu članstva u Vijeću Evrope.

- Razgovarali smo i o tome kako da napredujemo u procesu članstva u Vijeću Evrope. To je zapravo bilo među primarnim temama svih mojih razgovora s evropskim liderima, ali i na svakom sastanku na kojem smo razgovarali kako da povećamo bilateralnu saradnju - dodala je Osmani.

#Demokratija #Dezinformacija #Evropa #Facebook #Kosovo #London #Rusija #Samit #Srbija #VjosaOsmani #Region