Članak

JENNIE CARIGNAN

Žena prvi put na čelu kanadskih oružanih snaga, služila je i u BiH

Žena je prvi put postala vrhovna komandantica kanadske vojske.

(Patria) - Žena je prvi put postala vrhovna komandantica kanadske vojske.

Generalica Jennie Carignan zvanično je preuzela komandu nad kanadskim oružanim snagama na ceremoniji u četvrtak u Kanadskom ratnom muzeju u Ottawi.

Premijer Justin Trudeau je rekao da je Carignan prva žena na čelu vojske neke zemlje Grupe 20 ili Grupe sedam.

- To bi moglo stvoriti model i promjenu u pogledu onoga što je moguće za žene. To je veliki korak naprijed - rekla je Carignan, prenosi RSE.

Carignan je unaprijeđena u čin generala tokom ceremonije promjene komande, nakon što ju je kanadska vlada izabrala da postane prva žena na čelu odbrane zemlje.

- Vi ste prva žena koja je postala načelnik štaba odbrane u Kanadi, prva u G7 i G20. Vi ste uzor svim Kanađanima i svijetu - poručio je tokom ceremonije Trudeau.



Trudeau je 2018. imenovao prvu ženu na čelu Kraljevske kanadske konjičke policije, a njegov kabinet čini 50 posto žena otkada je preuzeo dužnost 2015. godine.

Carignan nije strano da bude prva. Ona je također prva žena koja je komandovala borbenom jedinicom u kanadskoj vojsci, a njena karijera je uključivala raspoređivanje u Iraku, Afganistanu, Bosni i Hercegovini i Siriji.

Posljednje tri godine bila je šefica službe za profesionalno ponašanje i kulturu, posao koji je nastao kao rezultat skandala o seksualnom nedoličnom ponašanju 2021. godine.

Carignan je rekla da je unapređenje prirodni korak, dodajući da je zahvalna.

- Spremna sam za ovo. Radila sam sve ovo vrijeme - dodala je.

Njeno imenovanje dolazi u trenutku kada Kanada nastavlja da se suočava s kritikama saveznika iz NATO-a jer ne troši dva posto bruto domaćeg proizvoda na odbranu.

Kanadska vlada nedavno je navela da će ispuniti svoje obaveze prema NATO-u do 2032. godine.

#Afganistan #BosnaHercegovina #G20 #G7 #Irak #JennieCarignan #JustinTrudeau #Kanada #KraljevskaKanadskaKonjičkaPolicija #Ottawa #Svijet