Članak

OBRATIO SE I BEĆIROVIĆ

London: Obilježen Nacionalni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Preživjele žrtve genocida, diplomate i lideri zajednica okupili su se danas na nacionalnom obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

(Patria) - Preživjele žrtve genocida, diplomate i lideri zajednica okupili su se danas na nacionalnom obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Događaj je održan u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj u Londonu, a organiziran je u znak sjećanja na žrtve najgoreg zločina na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Novoizabrani državni ministar za Evropu Stephen Doughty bio je domaćin nacionalne komemoracije u Ministarstvu vanjskih poslova, a glavni govornik je bio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.



Bećirović je izrazio zahvalnost Vladi i Parlamentu Velike Britanije za afirmaciju istine o počinjenom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Posebnu zahvalnost uputio je predsjedavajućem Fondacije "Remembering Srebrenica" Waqaru Azmiju i prijateljima iz te fondacije.

- Građani Bosne i Hercegovine cijene angažman Velike Britanije koje je 2015. predložilo Vijeću sigurnosti UN Rezoluciju o Srebrenici. Nažalost, usvajanje teksta rezolucije zaustavila je Ruska Federacija.

Ipak, nisu nas zaustavili u borbi za pravdu. Rezolucija je u maju ove godine usvojena u Generalnoj skupštini UN-a. Hvala Velikoj Britaniji i brojnim drugim državama, koje su glasale za tu rezoluciju.

Usvajanje Rezolucije o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici predstavlja visoko moralni i civilizacijski čin Generalne skupštine UN-a - istakao je Bećirović.



Naglasio je da Evropa i svijet moraju izvući pouke iz Srebrenice i Bosne i Hercegovine.

- Svako zlo koje ne zaustavimo na početku, postaje kasnije veće i opasnije. Zajedno zaustavimo novo zlo u Bosni i Hercegovini. Agresija na Ukrajinu treba biti opomena šta se događa kad se ignorira opasna politika.

U Evropi i svijetu trebamo izgraditi kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici. Kulturom sjećanja borimo se za demokratiju i ljudska prava. Sjećanjem se borimo za sigurnu budućnost novih generacija.

Hvala Velikoj Britaniji zato što čuva istinu o genocidu u Srebrenici. Hvala Velikoj Britaniji za cjelokupnu pomoć Bosni i Hercegovini. Mi smo država koja pamti i cijeni svoje prijatelje i saveznike - zaključio je Bećirović.



Ovaj događaj je bio jedan od preko hiljadu događaja i aktivnosti koje su se ove sedmice održavale širom Velike Britanije.

Različite zajednice širom Ujedinjenog Kraljevstva održavaju memorijalne događaje i aktivnosti u školama, gradskim vijećnicama, društvenim centrima i bogomoljama u čast više od 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih muslimana ubijenih u samo nekoliko dana u julu 1995. godine.

Waqar Azmi je rekao da je ogromna privilegija što im se na ovogodišnjem obilježavanju Dana sjećanja na Srebrenicu u Ujedinjenom Kraljevstvu pridružio i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

- Zahvalan sam novoizabranoj laburističkoj vladi što je podržala ovu važnu priliku. Ovogodišnja tema Dana sjećanja na Srebrenicu u Ujedinjenom Kraljevstvu, 'Ja sam zato što si ti', služi kao podsjetnik da su zajedničke veze koje imamo kao ljudska bića daleko važnije od onoga što nas dijeli.


Nikad nam nije bilo važnije da učimo od Srebrenice. Ne samo da moramo učiti, već moramo i djelovati kako bismo uklonili korijene negiranja genocida u Srebrenici, mržnje i straha: okupljanjem zajednica, omogućavanjem otvorenog i poštenog dijaloga i transformacijom našeg narativa iz priče o podjelama u naraciju jedinstva - kazao je.

Muzičke nastupe održali su Elvir Solak i Lejla Jusić. Sara Hukić, preživjela, podijelila je svoju priču.

Tom prilikom Rt Hon Baroness Warsi, bivši viši državni ministar vanjskih i Commonwealth poslova; Sir Matthew Rycroft CBE, stalni podsekretar, Ministarstvo unutrašnjih poslova; Peter Osborne, predsjednik Odbora Sjeverne Irske za sjećanje na Srebrenicu i drugi lideri odali su počast za više od 8.000 muslimana koji su stradali u Srebrenici, saopštio je BH UK Network.

#DenisBećirović #genocid #London #Srebrenica #BiH