Članak

POTPREDSJEDNIK FBIH

Lendo: Građani BiH radi neodgovorne vlasti jedini u regionu ostali bez više od dvije milijarde KM

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo saopštio je večeras da su radi neodgovorne vlasti, građani BiH jedini u regionu ostali bez više od dvije milijarde KM iz Evropske unije.

(Patria) - Potpredsjednik FBiH Refik Lendo saopštio je večeras da su radi neodgovorne vlasti, građani BiH jedini u regionu ostali bez više od dvije milijarde KM iz Evropske unije.

"Službeno saopštenje iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, u kojem je potvrđeno da vladajuća koalicija (Trojka+HDZ+SNSD) na nivou države BiH nije dostavila potpun i usaglašen Program reformi, primio sam s osjećam žaljenja za propuštenom prilikom i dubokom zabrinutošću za trenutno stanje u koje su dovedene institucije države BiH.

Dostavljanje neusaglašenog Programa reformi s jedne strane ima finansijsku posljedicu koja se ogleda u činjenici da će građani Bosne i Hercegovini jedini u regionu ostati uskraćeni za iznos veći od 140 miliona KM, a vjerovatno i cijele 2 milijarde KM.

S druge strane, neodgovornim ponašanjem, vlast je nanijela nesagledivu štetu ugledu državi Bosne i Hercegovine u institucijama Evropske unije.

Politička i opća javnost nije ostala ravnodušna na najave da će iz fondova Evropske unije u Bosnu i Hercegovini biti uplaćeno više od 2 milijarde KM, ali da bi uplata prošla, vlast je uvjeravala, potrebno je prvo usvojiti Zakon o budžetu Bosne i Hercegovine.

Međutim, vlast je slagala, a struktura usvojenog budžeta prema potrebama SNSD-a odražava odnos političkih snaga unutar državne koalicije.

Ostaje žaljenje što će posljedica nerada neodgovorne vlasti biti propuštena prilika za građane Bosne i Hercegovine.

Međutim, ovo je i snažna poruka iz institucija Evropske unije, da se ispunjavanje zakonskih obaveza kao što je usvajanje budžeta neće tretirati kao uspjeh, te da se neće dozvoliti da se loši kompromisi radi izbora i imenovanja kompenziraju sredstvima Evropske unije bez suštinskog napretka", poručio je Lendo.

#politika #RefikLendo #BiH