Članak

49 TAČAKA

Vlada Srbije usvojila Deklaraciju sa 'svesrpskog sabora'

Vlada Srbije usvojila je danas "Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda", koja je proglašena 8. juna na "svesrpskom saboru" u Beogradu.

(Patria) - Vlada Srbije usvojila je danas "Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda", koja je proglašena 8. juna na "svesrpskom saboru" u Beogradu.

Iz Vlade je saopšteno da će dokument biti upućen Skupštini Srbije, a predsjednica parlamenta Ana Brnabić sazvala je za 23. juli sjednicu na čijem je dnevnom redu odluka o usvajanju Deklaracije.

Deklaraciju je 2. jula usvojila i NSRs.

Dokument se, kako je ranije rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poziva na Dejtonski sporazum i u njemu nema riječi o razdruživanju u Bosni i Hercegovini.

U dokumentu od 49 tačaka navodi se, pored ostalog, da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu.

Također se ističe da sabor ne podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je krajem maja izglasana u Ujedinjenim nacijama.

U tekstu se, između ostalog, kaže i da Sabor smatra "neprimjerenim" postavljanje visokog predstavnika u BiH suprotno Aneksu X Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Također se konstatuje da je Dejtonski mirovni sporazum "trajno i bitno narušen", te se pozivaju svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštivanju.

Konstatuje se da je Rs zadovoljna visokim stepenom autonomije definisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da se stoga insistira na sprovođenju tog sporazuma.

U Deklaraciji se konstatuje i da srpski narod, Srbija i Rs treba da čuvaju historijska prijateljstva sa "dokazanim prijateljima", ali i da grade nova savezništva.

Između ostalog, piše i da je Sretenje 15. februar Dan državnosti Srbije i Dan državnosti Republike srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati.

Preporučuje se harmonizacija nastavnih planova i programa u obrazovanju u Srbiji i Rs.

#Deklaracija #Region #SkupštinaSrbije #srbija #SvesrpskiSabor