Članak

VIJEĆE MINISTARA

Popis poljoprivrede u BiH sljedeće godine

U Sarajevu je danas održana 56. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

(Patria) - U Sarajevu je danas održana 56. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

BiH i Srbija zajedno idu u modernizaciju pruge

Na sjednici je utvrđen Prijedlog sporazuma o saradnji na zajedničkoj realizaciji projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Ruma – Šabac – Loznica (Republika Srbija) – Zvornik – Tuzla – Doboj (Bosna i Hercegovina) između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, koji je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa.

Zaključivanjem ovog sporazuma dvije države žele poboljšati kvalitet i brzinu željezničkog prometa, uz pružanje boljih usluga za putnički teretni i intermodalni promet, smanjiti vrijeme putovanja i povećati atraktivnost željezničkog prometa za putnike i ekonomiju, uz očekivanu potporu evropskih finansijskih institucija.

Projektirana brzina na ovoj dionici pruge bit će do 120km/h, a ovisit će o lokalnim uvjetima.

Prijedlog sporazuma s Izvještajem o obavljenim pregovorima bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa.

Popis poljoprivrede

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za statistiku, usvojilo je Akcijski plan za pripremu, provođenje i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini 2023-2026. godine, koji je pripremila ranije imenovana interresorna radna grupa.

Popis poljoprivrede na terenu bit će proveden od 1.10. do 15.12. 2025. godine, uz prilagodbu svih aktivnosti iz Akcijskog plana.

Provedbom popisa poljoprivrede u skladu s međunarodnim statističkim standardima i metodologijom EU Bosna i Hercegovina će ispuniti jednu od prioritetnih obveza u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja na putu u Europsku uniju.

Ovim će se prvi put nakon više od 60 godina osigurati kvalitetni podaci za analizu stanja i potencijala, kao i za strateško planiranje razvoja sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH.

Agencija za statistiku BiH dužna je Vijeću ministara BiH u roku od 30 dana dostaviti prijedlog odluke o formiranju središnjeg popisnog biroa koji će organizirati, koordinirati i pratiti sve aktivnosti na pripremama i provođenju popisa poljoprivrede u BiH.

U središnji popisni biro bit će imenovana tri predstavnika državne Agencije za statistiku, dva predstavnika entitetskih zavoda za statistiku te po jedan predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministarstava poljoprivrede Federacije BiH i Republike srpske, kao i Odsjeka za poljoprivredu Brčko distrikta BiH.

Rad Vijeća ministara za prošlu godinu

Na prijedlog Ureda predsjedavajuće usvojen je Godišnji izvještaj o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, u kojoj je održano 57 sjednica, i to 35 redovnih i 22 vanredne.

Na sjednicama je razmotreno više od 1.400 tačaka, a usvojeno je devet prijedloga zakona, dvije strategije, 226 odluka, uključujući i prijedloge odluka o ratifikaciji sporazuma, 364 informacije i izvještaja te je podržano 55 sporazuma/ugovora/inicijativa kojima BiH jača saradnju na bilateralnom i multilateralnom planu.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, uz brojne izazove, jasno je definiralo svoju posvećenost ubrzanju reformskih procesa, a poseban fokus usmjeren je na potporu integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, sukladno ustavnim nadležnostima i dogovorom unutar zemlje.

Kontinuiranom saradnjom s relevantnim partnerima unutar zemlje i s međunarodnim partnerima Vijeće ministara BiH pokazalo je odlučnost i sposobnost da se nosi s izazovima koji stoje pred zemljom.

Potvrda tome je rad u kontinuitetu i bez zastoja koji je omogućio Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ubrzanje implementacije nužnih zakonodavnih, socioekonomskih i društvenih reformi u skladu s nadležnostima institucija Bosne i Hercegovine.

Predanost reformama vrednovana je u prosincu 2023. godine kada je Europska komisija dala uvjetnu preporuku za pokretanje pregovaračkog procesa za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Nagodba s GAVI-jem

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Pravobraniteljstva BiH o prijedlogu za zaključenje nagodbe Bosne i Hercegovine s GAVl-jem (GLOBAL ALLIANCE FOR VACCINES AND IMUNISATION) radi povrata neutrošenih novčanih sredstava Bosne i Hercegovine u vezi s Ugovorom o preuzimanju obveza (Aranžman o obaveznoj kupovini cjepiva za COVID-19) od 18. 9. 2020. godine.

Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine zaduženo je da obavijesti GAVI da Bosna i Hercegovina prihvaća varijantu koja obuhvaća isplatu za okončanje u iznosu 1.615.120 američkih dolara koju je GAVI zadržao, a koja će biti umanjena za rabat na izlazne troškove proizvođača. Praktično će nagodba uključivati isplatu 1.008.651 američkih dolara odmah u fiksnom iznosu Bosni i Hercegovini.

Prethodno je Vijeće ministara BiH informirano da su Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH obavijestili Ministarstvo civilnih poslova da prihvaćaju ovaj prijedlog za zaključenje nagodbe, s obzirom da ova sredstva njima pripadaju.
Pravobraniteljstvo BiH će o realizaciji ovog zaključka obavijestiti Vijeće ministara BiH.

Službena vozila

Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost na Pravilnik o službenim vozilima za specijalizirane namjene Ministarstva pravde BiH.

Pravilnikom Ministarstva pravde obuhvaćeno je 13 vozila za specijalizirane namjene u vlasništvu tog ministarstva koja se koriste za izvršavanje poslova i radnih zadataka iz nadležnosti Odjela sudske policije. Među vozilima je devet terenskih kombija više srednje klase i četiri kombi motorna vozila srednje klase.

Ovim pravilnikom vrši se usklađivanje s ranije donesenim Pravilnikom o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH te se, među ostalim, propisuje način njihove nabave i korištenja, uz određivanje osoba s pravom i obvezama za njihovo korištenje.

#Vijeceministara #Odluke #Poljoprivreda #BiH