Članak

NIJE BILO ČINOVANJA

PARLAMENT MIJENJA ZAKONE Za direktora FUP-a i zamjenika skoro da nema kandidata, ide li se naruku pojedinicima bliskim HDZ-u

(Patria) - Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, kojom je po ovlaštenju premijera Federacije BiH predsjedavao zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova utvrdila prijedloge zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH i Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH. Oba prijedloga zakona bit će upućena u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Kada je riječ o Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH, usvojenim izmjenama briše se odredba koja se odnosila na to da u vrijeme raspisivanja javnog konkursa i trajanja mandata kandidat za direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije ne ispunjava uslove za penziju.

U obrazloženju FMUP-a se navodi da zbog specifičnosti unaprjeđenja policijskih službenika u više činove, a što se vrši samo za upražnjena radna mjesta i specifične procedure u vezi s unaprjeđenjem došlo se u situaciju da iz Federalne uprave policije niti jedan policijski službenik koji ima čin glavnog inspektora nema uvjete za prijavljivanje na konkurs za direktora FUP-a i zamjenika direktora FUP-a jer će u vrijeme trajanja mandata ispunjavati uvjete za ostvarivanje prava na penziju, a prema Zakonu o policijskim službenicima po sistemu automatizacije policijskom službeniku prestaje radni odnos.

Iz Federalnog ministarstva dalje navode da je i u većini kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova slična ili ista situacija sa policijskim službenicima koji ispunjavaju uvjete u pogledu čina tj. da mogu biti kandidati za direktora ili zamjenika direktora FUP-a.

Izmjene mora usvojiti Parlament FBiH


Inače, već godinama FUP nema direktora, a od prošle godine nema ni zamjenika direktora koji je rukovodio FUP-om, te je Vlada FBiH prinuđena produžavati v.d. mandat direktora.

Zbog situacije sa nepostojanjem Nezavisnog odbora od avgusta 2022. godine ne može se raspisati ni konkurs za direktora FUP-a. U toku je konkursna procedura za članove Nezavisnog odbora koji će tek po konstituisanju Nezavisnog odbora raspisati konkurs za direktora. Cijela procedura potrajat će još nekoliko mjeseci.

Ono što je odavno više nije tajna je da HDZ traži od stranaka trojke mjesto direktora Federalne uprave policije. Zakon o unutrašnjim poslovima precizira da ministar MUP FBiH i direktor FUP-a ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, ali nigdje ne piše da ako je ministar Bošnjak, direktor mora biti Hrvat.

Prema informacijama kojima raspolaže Patria, HDZ je pronašao kandidata za direktora FUP-a. Riječ je o Ivanu Brkiću, aktuelnom policijskom komesaru MUP Zapadnohercegovačkog kantona. S obzirom da se Brkićeva zvanična biografija ne može pronaći na stranici MUP Zapadnohercegovačkog kantona moguće je da i Brkić nema uslove za kandidaturu ukoliko se ne promijene zakonske odredbe kako je to predložilo Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Inače, MUP ZHK je rasadnik policijskih kadrova bliskih HDZ-u. Nekadašnji policijski komesar ovog MUP-a bio je Zoran Galić, odakle je instaliran za direktora Granične policije BiH, zatim pokušao biti direktor FUP-a, pa do imenovanja za zamjenika direktora SIPA-e. U konačnici je postao traženi bjegunac jer je iz BiH ilegalno pobjegao u Hrvatsku i izbjegao hapšenje po nalogu Tužilaštva BiH zbog krivičnog djela primanje dara dok je bio direktor Granične policije BiH.

U Zakonu o policijskim službenicima FBiH utvrđeni su uslovi za prestanak radnog odnosa za policijskog službenika. Jedan od uslova za prestanak radnog odnosa je kada policijski službenik ispuni uslove za sticanje prava na penziju. S obzirom da prestanak radnog odnosa policijskog službenika koji je utvrđen u članu 122. tačka 3. Zakona o policijskog službenika FBiH nije usklađen sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH neophodno je izvršiti izmjenu ove odredbe Zakona o policijskim službenicima FBiH kako bi se ostvarivanje prava policijskih službenika, odnosno ostvarivanje prava i penzijskog invalidskog osiguranja moglo ostvarivati u skladu sa važećim propisima koji to pitanje uređuju.

Danas utvrđenim Prijedlogom zakona mijenja se član 122. tačka 3., na način da policijskom službeniku prestaje radni odnos kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života, osim za policijskog službenika koji bude imenovan za direktora uprave policije ili zamjenika direktora uprave policije, a kojem radni odnos prestaje sa istekom mandata u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH.

#činovanja #direktor #FMUP #FUP #zakon #zamjenikdirektora #BiH