Članak

EVROPSKA UNIJA

Ursula Von der Leyen izabrana za predsjednicu Evropske komisije

(Patria) - Njemica Ursula von der Leyen dobila je drugi mandat predsjednice Evropske komisije. Nju je ponovo izabrao Evropski parlament.

Uprkos tome što je njen blok Evropske narodne partije (EPP) desnog centra bio najveći u parlamentu, njena pobjeda je bila sve samo ne sigurna. Nakon izbora za EU u junu, evropski lideri morali su sklopiti dogovor o njenoj kandidaturi zbog prigovora ekstremno desničarskih ličnosti poput italijanske premijerke Giorgie Meloni.

Meloni je tvrdila da von der Leyen izostavlja stranke poput njene iz političkih razgovora.

Von der Leyen se također suočila sa odbijanjem unutar svog EPP-a. Budući da je glasanje tajno, poslanici su pod manjim pritiskom da se drže stranačke linije. Grupa francuskih poslanika iz EPP-a napisala je pismo u kojem optužuje von der Leyen za "tehnokratski pomak", obećavajući da neće glasati za nju.

Istovremeno, nekoliko centrističkih europarlamentaraca iz Irske zaklelo se da neće glasati za nju zbog njenog stava o izraelskim vojnim operacijama u Gazi .
Ipak, na kraju, ona je dobila 401 glas.

Upravo toliko ima zastupnika EPP-a, socijalista i demokrata i liberala, koji tvore koaliciju na evropskom nivou.

Ako za nju nisu glasali svi zastupnici ovog bloka, a više njih obećavalo je da je neće podržati, to znači da su joj povjerenje poklonili i neki iz blokova koji nisu dio koalicije EU. A oni dolazi ili iz redova krajnje desnice Evropskih konzervativaca i demokrata ili iz bloka zastupnika Zelenih...

#EPP #EU #EvropskaKomisija #FrancuskiPoslanici #Gaza #GiorgieMeloni #Irska #SocijalistiIDemokrate #VonDerLeyen #Zeleni #Svijet