Članak

OŠTRE REAKCIJE

Suljagić: Osoba odgovorna za nestanak Bošnjaka sahranjena na groblju u Bratuncu, i to je za Delegaciju EU 'nevini civil'

(Patria) - Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić na društvenoj mreži X, objavio je dokument kojim se potkrepljuje istina da je Delegacija EU "odala počast" na groblju u Bratuncu gdje su ukopani ratni zločinci.

Suljagić je danas objavio dokument crnogorske policije koji imenuje pripadnike policije bosanskih Srba koji su preuzeli grupu od više od 30 bošnjačkih izbjeglica.

"U ovom dokumentu crnogorske policije navode se imena pripadnika policije bosanskih Srba koji su od MUP-a Crne Gore preuzeli grupu od više od 30 bošnjačkih izbjeglica ilegalno zatočenih na crnogorskom primorju krajem maja 1992. godine. Svi su dovedeni u Bratunac, gdje nestali su bez traga. Miroslav Deronjić - alfa srpskog nacionalističkog projekta u istočnoj Bosni - u svom svjedočenju pred MKSJ-om, također je naveo jednog od njih kao osobu odgovornu za nestanak Bošnjaka zatočenih u Crnoj Gori. Poginuo je u borbi i sahranjen na bratunačkom vojnom groblju 1993. godine. Imam i fotografiju grobnice, ali je neću objaviti. Poenta je da Delegacija EU mu se poklonila kao "nevinom civilu". Njemu, a ne njegovim žrtvama", naveo je Suljagić.

#Bratunac #EmirSuljagić #MCSrebrenica #BiH