Članak

POZITIVAN NA COVID

Biden: Mogao bih odustati od predsjedničke utrke ako se radi o mom zdravstvenom stanju

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden rekao je da bi mogao odustati od kandidature za reizbor ako ljekari otkriju da to zahtijeva njegovo zdravstveno stanje, javio je Reuters.

Ovo su bili njegovi prvi komentari da je malo otvorio vrata za odustajanje od utrke za Bijelu kuću, a došli su u trenutku kada je senator Adam Schiff, ključni saveznik iz Californije, pozvao Bidena da „preda baklju“.

„Da sam imao neko zdravstveno stanje koje se pojavilo, ako bi neko, kada bi doktori došli i rekli 'imate ovaj problem, taj problem'“, rekao je Biden za crne medije BET u intervjuu snimljenom u utorak, na pitanje šta bi moglo učiniti on ponovo razmisli o kandidaturi.

On je branio svoju odluku da ostane u revanšu protiv republikanca Donalda Trampa u novembru i objasnio zašto ulogu nije predao mlađoj generaciji nakon jednog mandata.

„Rekao sam da ću biti prelazni kandidat, i mislio sam da ću moći da pređem sa ovoga, da to prenesem nekom drugom“, rekao je.

„Ali nisam očekivao da će stvari biti tako, tako, tako podijeljene.“

Biden se bori za politički opstanak od katastrofalne debate protiv Trumpa prije skoro tri sedmice, u kojoj je njegov umoran i zbunjen izgled izazvao zabrinutost zbog njegovih godina.

Schiff je postao prvi demokrata koji ga je pozvao da se povuče nakon pokušaja atentata na Trumpa u subotu, koji je nakratko utišao sve veći hor protiv Bidena.

„Drugo Trumpovo predsjedništvo će potkopati same temelje naše demokratije, a ja imam ozbiljnu zabrinutost da li predsjednik može da pobijedi Donalda Trumpa u novembru“, rekao je. Schiff, za kojeg se očekuje da će osvojiti mjesto u Senatu ovog novembra, ključni je saveznik Bijele kuće u zakonodavnom tijelu i postao je poznat širom zemlje kao glavni tužilac tokom prvog saslušanja za opoziv tadašnjeg predsjednika Trumpa.

Oko dvadeset demokrata u Predstavničkom domu i jedan senator sada su pozvali Bidena da napusti trku za Bijelu kuću, ali je on odbio, insistirajući da je on najbolje pozicioniran da pobijedi Trumpa.

Većina anketa pokazuje da Biden zaostaje u teškoj utrci, s Trumpom koji vuče naprijed u
ključnim „swing državama“, ali nema dramatičnih pomaka od debate ili pucnjave.

Biden je rekao da je njegova mentalna oštrina „prilično dobra“ u intervjuu za NBC u
ponedjeljak, jednom u nizu nenapisanih izleta s ciljem da pokaže da ima ono što je potrebno.

Bijela kuća je u srijedu saopćila da je američki predsjednik Joe Biden pozitivan na COVID-19 dok je u srijedu bio na predizbornom putovanju u Las Vegasu i ima blage simptome.


Sekretar za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre objavila je pozitivan test za osamdesetjednogodišnjeg demokrata nakon što je predsjednik UnidosUS-a, latinoameričke organizacije za ljudska prava, rekao da Biden neće moći govoriti na zakazanom događaju zbog ove dijagnoze.


„Vakcinisan je i primio je buster. Ima blage simptome“, rekla je Jean-Pierre.

#DonaldTrump #JoeBiden #kandidati #predsjednik #Svijet