Članak

DELEGACIJA EU

BiH zbog blokade iz Rs ostala bez 70 miliona eura iz Plana rasta

BiH je zbog nedostatka političkog konsenzusa propustila priliku te neće dobiti prvu tranšu iz Plana rasta za Zapadni Balkan, potvrđeno je iz Delegacije EU u BiH.

(Patria) - BiH je zbog nedostatka političkog konsenzusa propustila priliku te neće dobiti prvu tranšu iz Plana rasta za Zapadni Balkan, potvrđeno je iz Delegacije EU u BiH.

"BiH neće dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja predviđenu za isplatu nakon ljeta, u vrijednosti od 7% (oko 70 miliona eura, op.a.), čime će propustiti značajnu priliku za rano finansiranje", rečeno je iz Delegacije.

Napominju da prva rata Plana rasta može biti isplaćena tek nakon što Evropska komisija i Bosna i Hercegovina formalno usaglase Reformsku agendu.

"Komisija nastavlja rad s vlastima, podržavajući završetak posla prema potrebi i raduje se dobijanju Reformske agende nakon što bude politički prihvaćena.

Komisija će ga zatim bez odlaganja ocijeniti, kao što je to bio slučaj sa ostalim partnerima, s ciljem njegovog konačnog usvajanja što je prije moguće", ističu iz EU.

Podsjećaju da su bh. vlasti Evropskoj komisiji dostavile nacrt cjelovite Reformske agende, koja je neophodna osnova za učešće u Planu rasta za Zapadni Balkan.

Evropska komisija je pripremila svoju ocjenu nacrta Reformske agende BiH i svoje komentare prenijela vlastima u BiH, tražeći da se provedu određene revizije.

Međutim, 16. jula vlasti BiH su obavijestile Komisiju da u nedostatku političkog konsenzusa nisu u poziciji da podijele finalizirani tekst.

Plan rasta je podržan novim finansijskim instrumentom - Instrumentom za reformu i rast za Zapadni Balkan - u vrijednosti do šest milijardi eura u grantovima i zajmovima za cijeli region.

#BiH #BosnaIHercegovina #DelegacijaEU #PlanRasta #politika