Članak

ODLUKA NA KOMISIJI ZA IZBOR

Sjednica 24. jula: Hoće li proći plan Trojke i HDZ-a da se u Parlament dostavlja samo jedno ime za sudiju Ustavnog suda BiH

(Patria) - Naredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazana je za narednu sedmicu za 24. juli.

Na dnevnom redu te sjednice je i Prijedlog odluke o postupku izbora i imenovanja sudije/sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje bira i imenuje Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH kojeg su u parlamentarnu proceduru uputile stranke Trojke i HDZ BiH.

Federalni zastupnik Admir Čavalić kazao je da je ovaj prijedlog problematičan iz više razloga, a prije svega jer se legitimizira loša praksa kao što je bilo u slučaju izbora ustavnog sudije Marina Vukoje kada je pred zastupnike došao samo prijedlog s njegovim imenom. U tom slučaju, dakle, Predstavnički dom je samo potvrdio prijedlog koji je uputila Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma PFBiH, a u kojoj apsolutnu većinu imaju vladajuće stranke i njihovi sateliti. U odluci koju će razmatrati zastupnici ostavlja se na volju Komisiji za izbor i imenovanje da li će Predstavničkom domu PFBiH dostaviti jedno ime ili četiri imena za ustavnog sudiju.

Prijedlog koji su uputili u proceduru klubovi trojke i HDZ-a



Čavalić je pripremio niz amandmana kako bi ispravili ovu odluku i proces izbora sudije učinili maksimalno transparentnim:

"(1) Da nema diskriminacije kod izbora kandidata. Svi koji ispunjavaju formalne uslove se mogu prijaviti i biti izabrani.

(2) Da Visoko sudsko i tužilačko vijeće bira većinu članova radne grupe za intervjue. Bez da se potpuni monopol daje Komisiji za izbor i imenovanje.

(3) Da se omogući prisustvo medija tokom intervjua.

(4) Da se omogući snimanje intervjua i korištenje mobilnih uređaja svima osim kandidatima.

(5) Da se onemogući da "prostor, dvorana" bude limitirajući faktor za učešće javnosti.

(6) Da svako od zastupnika (koji će na kraju birati sudiju) ima pravo postaviti pitanje kandidatima. Da kandidati imaju do 60 minuta da odgovaraju za pitanja.

(7) Da Komisija za izbor i imenovanje dostavi Zastupničkom domu listu sa minimalno dva kandidata.

(8) Da u konačnici zastupnici biraju i potvrđuju sudiju Ustavnog suda.

Usvajanjem ovih amandmana značajno bi unaprijedili postupak izbora sudije Ustavnog suda BiH. Zbog toga očekujem da se ovi amandmani podrže - naročito od političkih subjekata koji su kod imenovanja gospodina Vukoje tvrdili kako su dočekali lošu praksu/postupak. Sada je vrijeme da mijenjamo tu praksu", poručio je Čavalić.

#izborsudije #procedura #Ustavnisud #BiH