Članak

PREDSJEDNIK SAD

Biden će predložiti veliku reformu američkog Vrhovnog suda

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden sprema se predložiti veliku reviziju Vrhovnog suda u narednoj sedmici koja bi uključivala ograničenja mandata za sudije i provediv etički kodeks, objavio je Washington Post u utorak pozivajući se na dva izvora upoznata s planovima, prenio je Reuters.

Biden također vaga da li da pozove na ustavni amandman kako bi se ukinuo široki predsjednički imunitet, izvještava Washington Post.

Tokom razgovora s Kongresnim progresivnim klubom u subotu, Biden je rekao da će postojati neka vrsta reforme Vrhovnog suda koju će on otkriti ili tražiti, prema izvoru upoznatom s diskusijom. Tada nije naveo nikakve detalje.

Biden je ranije izbjegavao pozive za reformu najvišeg suda primjenom ograničenja mandata ili proširenjem broja mjesta sudija. Neki demokrati su pozvali na promjene nakon što je bivši predsjednik Donald Trump imenovao trojicu konzervativnih sudija. Svaka takva reforma bi trebala podršku Kongresa.

U oktobru je dvostranačka grupa pravnih eksperata izrazila podršku osamnaestogodišnjim ograničenjima mandata za sudije Vrhovnog suda kao načinu da se odvrati od pristrasnosti i poboljša reputacija pravosuđa.

#Svijet #JoeBiden #reforma #Vrhovnisud