Članak

PROBLEMI U NAJAVI

Vlast se hvali milionima iz EU, a nema stavku u Budžetu o tim prihodima: Fiskalni okvir 'zacementirao' Bosnu i Hercegovinu!

Piše: A. Čorbo-Zećo

Zna li Evropska komisija da Bosna i Hercegovina ima Globalni fiskalni okvir koji ograničava Budžet institucija BiH? Ovo je važno pitanje na koje moramo dobiti odgovor, jer još uvijek nije jasno ni da li je Reformska agenda Bosne i Hercegovine koja je podnesena u aprilu 2024. odobrena!

Na temelju elemenata iz Reformske agende, koji moraju biti mjerljivi jasno je da upravo na temelju njih Evropska komisija doznačava sredstava zemlji, učesnici u Planu rasta i to dva puta godišnje.

Globalni Fiskalni okvir za period 2024-2026, sa stranice Ministarstva finansija može se pronaći projekcija državnog budžeta za naredne tri godine, koji je zakovan na oko 1,3 milijarde KM.

Fiskalni okvir donesen je u januaru 2024. dok je Plan rasta predstavljen u novembru 2023. godine, što znači da su donosioci Fiskalnog okvira već tada znali da će Bosna i Hercegovina dobiti cca 1 milijardu eura ili 2 milijarde KM u naredne četiri godine ili u prosjeku cca 500 miliona KM godišnje, ali to nisu uzeli u obzir prilikom donošenja Globalnog fiskalnog okvira.



Naprimjer, znao je Nermin Nikšić kao član Fiskalnog vijeća, koji se javno hvali da će usvajanje državnog budžeta otvoriti prostor za EU sredstva iz Plana rasta. Kako?

Nekom David Coperfield magijom ili putem računa na Kajmanskim ostrvima.

Šta je ustvari problem?

Jednostavno nema u Budžetu Bosne i Hercegovine kod, mjesto ili naznaka gdje će se zaprimiti tih 500 miliona KM godišnje, odnosno kako se radi o prihodima, onda bi Budžet trebao biti veći od 1,3 milijarde KM (recimo 1.8 milijardi KM) kako ga trenutno ograničava Fiskalni okvir na temelju Zakona o fiskalnom vijeću Bosne i Hercegovine.

Dakle, imamo zakonsku obavezu koja ograničava budžet i paralelno tome moguće dodatne prihode koji nisu uplanirani. Kako Vijeće ministara misli zaprimiti tih 500 miliona KM godišnje u prihodovnoj strani, a paralelno tome, jer se radi o namjenskim sredstvima za pojedine oblasti, gdje će ona biti uplanirana u rashodovnoj strani (na primjer finasiranje infrastrukture)? Toga naprosto nema u budžetu!?

Također, pitanje za Vijeće ministara na koje mora odgovoriti jeste da li je Reformska agenda ikada odobrena od strane Evropske komisije jer se njenim odobravanjem aktiviraju sredstva iz Plana rasta.



Ako je Reformska agenda odobrena od strane Evropske komisije, zašto to još uvijek ne zna javnost i zašto Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine koja će trebati realizirati elemente iz Reformske agende putem donošenja reformskih zakona nema tu podnesenu Reformsku agendu, odnosno ako Reformska agenda još uvijek nije odobrena od strane Evropske komisije, šta je problem oko toga?

Da li je Reformska agenda uopće pisana tako da je birokratski mjerljiva, kako to zahtijeva briselska administracija?

Delegacija EU u Bosni i Hercegovini već sada govori da ima odobrenih 70 miliona eura ili 140 miliona KM, kao poticaj za početak implementacije Plana rasta. Gdje su ta sredstva uplanirana u prihodovnoj strani i zašto onda Budžet nije veći za tih dodatnih 140 miliona KM? Zašto o tome ništa ne govori EU Delegacija ili će opet slati viber poruke kao prilikom donošenja Zakona o VSTV-u kada su slali poruke da se donese taj zakon koji je zapravo blokirao rad VSTV-a. Očito licemjerje ili navijačka politika, ali pitanje u čiju korist – za ili protiv interesa države Bosne i Hercegovine.

Najzad, čemu služi Globalni fiskalni okvir? Odgovor je jednostavan, kada se pogleda, naprimjer, raspodjela sredstava od indirektnih poreza (koja su cca 9 milijardi KM iz Globalnog fiskalnog okvira, što znači da bi državni budžet trebao biti bar 10 milijardi KM), ali ta sredstva idu entitetima ili Globalni fiskalni okvir služi za slabljenje kapaciteta države i jačanje kapaciteta entiteta. Nema druge svrhe. I o tome, naravno, niko ništa ne govori!

Onda je jednostavno zaključiti da Fiskalni okvir ograničava planiranje Budžeta na 1,3 milijarde KM u naredne tri godine, što bi onda značilo da Bosna i Hercegovina nema namjeru koristiti EU sredstva iz Plana rasta ili, eventualno, aktuelna vlast eventualno ima namjeru da mijenja Globalni fiskalni okvir za naredne tri godine, ali o tome nije niko iskazao bilo kakvu namjeru.

Važno je znati i da nije moguće rebalansom povećati budžet na način da on bude veći od onoga na šta ga ograničava Fiskalni okvir!

#BiH #BosnaIHercegovina #BudžetInstitucija #DavidCoperfield #EvropskaKomisija #FiskalniVijeće #GlobalniFisklani #izdvojeno #MinistarstvoFinansija #NerminNikšić #ReformskaAgenda #VijećeMinistara

How to get back scammed USDT/USD from crypto scam platform? First question is how do i get back a scammed crypto or money after realizing oneself has been ripped, Next questions is who or where can i find a recovery hacker for stolen crypto? Due to high volume of crypto recovery scam on the internet today, lot of humans around the globe are likely to fell into more scam while trying to have their funds recovered, simply because of crypto impersonators online who gives fake reviews to make innocent scam victim believe they can actually do what they said, i advise everyone to kindly take caution in all act before action, losing the total amount $1,149,310 USD was like losing everything i ever lived for simply because it was all my savings and i had to go for mortgage as well, when they kept on asking for different fees which i paid without getting my funds until 9 months after the incident i got referred to Recovery Expert Service who i explained everything to in details and they took over the case and it took them 48 hours and i was surprised to receive an alert worth $2.563m on my Coinbase wallet address and i was so excited and decide to move some into my bank account, behold it worked and the bank never questioned the source of the funds, Recovery Expert are professional and i can as well say if truly a hacker is needed don’t fail to seek for Crypto Recovery Expert, you can reach the united state or Germany company through,
WhatsApp: + 4 917666574317
email: [email protected]
WhatsApp: + 1 (908) 991 - 7132
Telegram(https://t.me/RECOVERYEXPERT0)