Članak

REAKCIJE

Majke Srebrenice i svjedoci genocida: Odnos Delegacije EU prema žrtvama je licemjeran!

(Patria) - Udruženje žrtava i svjedoka genocida, udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", "Žene Podrinja", Udruženje Majke Srebrenice i Žene Srebrenice pisali su Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Razlog zbog kojeg su uputili otvoreno pismo predstavnicima EU u BiH jeste što je Adebayo Babajide, u ime delegacije, jučer položio cvijeće na groblju gdje su ukopani vojnici VRS.

"Nije isto doći odati počast žrtvama genocida, a zatim odati počast onima koji su počinili genocid. Nije i ne može biti. Vaš odnos prema žrtvama genocida je krajnje licemjeran i uvredljiv. Svjesni smo da među vama postoje oni kojima nije stalo, ali bar poštujte rezolucije Evropskog parlamenta ako već ne poštujete žrtve genocida", navode iz udruženja.

"Vaši postupci pokazuju nedostatak empatije i razumijevanja za bol preživjelih. Tražimo od predstavnika Evropske unije koji su posjetili groblje u Bratuncu izvinjenje prema žrtvama genocida ili neka napuste BiH. Vaše ponašanje samo produbljuje rane i dodatno otežava proces pomirenja", zaključili su iz udruženja.

Delegacija EU u BiH jučer je položila cvijeće na srpskom vojničkom groblju, a što je izazvalo i žestoku reakciju Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Potočari.

"Ovdje su ukopani pojedinci koji su imali vodeću ulogu u zločinima protiv čovječnosti u proljeće i ljeto 1992. godine nad bošnjačkim stanovništvom. Kakva sramota. Pakleno ćete platiti za ovo, imate moju riječ", poručio je Suljagić.

#AdebayoBabajide #DelegacijaEvropskeUnijeUBosniIHercegovini #EmirSuljagic #EvropskiParlament #MemorijalniCentarPotocari #PokretMajkeEnklaveSrebrenicaIZepa #UdruzenjeMajkeSrebrenice #UdruzenjeZrtavaISvjedokaGenocida #ZenePodrinja #ZeneSrebrenice #BiH