Članak

SAD

Musk će preseliti kompanije u Texas iz Californije zbog zakona o rodnom identitetu

(Patria) - Milijarder Elon Musk izjavio je da seli sjedište SpaceX-a i društvene mreže X iz Californije u Texas. On je novi zakon koji je u ponedjeljak potpisao guverner Californije Gavin Newsom, a koji sprječava školske okruge da zahtijevaju od osoblja da obavještavaju roditelje o promjeni spolne identifikacije njihovog djeteta, nazvao „posljednjom kapi koja je prelila čašu“, javio je
AFP.

Elon Musk je rekao da će preseliti sjedište SpaceX-a i X-a u Texas nakon što je californijski zakon blokirao škole da prisiljavaju nastavnike da obavještavaju roditelje o promjenama rodnog identiteta učenika.

„Ovo je posljednja kap koja je prelila čašu“, rekao je Musk na X-u dan nakon što je guverner Californije Gavin Newsom potpisao zakon koji je pojačao velike kulturne ratove u izbornoj godini.

„Zbog ovog zakona i mnogih drugih koji su prethodili, napadajući i porodice i kompanije, SpaceX će sada premjestiti svoje sjedište iz Hawthornea u Californiji u Starbase u Texasu“, rekao je.

Multi-milijarder je također rekao da prenosi X, nekadašnji Twitter, iz njegovog sjedišta u San Franciscu u Austin, prijetnju koju je ranije izrekao, ali nikada nije dovršio.

„Dosta mi je izbjegavanja bandi nasilnih narkomana samo da bi ušli i izašli iz zgrade“, napisao je Musk.

Musk je već premjestio Teslino sjedište iz Palo Alta u Silikonskoj dolini u Austin u Texasu, ali još uvijek ima „inženjersko sjedište“ u Californiji. On je izrazio dubok prezir prema upotrebi željenih zamjenica, često ismijavajući praksu na društvenim mrežama i odbacujući je kao dio „woke“ plana koji je opasan za društvo.

Musk je otac trans kćeri od koje se udaljio i krivi njeno obrazovanje u privatnoj školi u Californiji što ju je učinila politički krajnje lijevom i okrenula je protiv njega.

Newsom je u ponedjeljak usvojio zakon nakon spornog zakonodavnog procesa koji se ticao nekoliko školskih odbora koji se bore za roditeljska prava protiv LGBTQ aktivista. Zakon je poništio odluke u konzervativnim školskim distriktima koje su nalagale nastavnicima da obavijeste roditelje ako učenik promijeni ime ili zamjenicu, ili zahtjeva da koristi objekte ili učestvuje u programima koji ne odgovaraju njegovom zvaničnom polu.

Newsom, koji se smatra potencijalnom alternativom predsjedniku Joeu Bidenu kao demokratskom kandidatu za Bijelu kuću, često je razmjenjivao vatru s konzervativcima zbog rodnih pitanja u državnim školama. Prošle godine je potpisao zakon koji predviđa kazne za školske okruge koji zabranjuju udžbenike koji prikazuju LGBTQ osobe i druge marginalizirane grupe.

Žestoko se borio i sa konzervativnim školskim odborom zbog protivljenja proučavanja ličnosti borca za prava homoseksualaca Harveya Milka, javnog zvaničnika San Francisca, koji je ubijen.

#Austin #California #ElonMusk #GavinNewsom #Hawthorne #SanFrancisco #SiliconValley #SpaceX #Starbase #Texas #Svijet