Članak

SAOPĆENJA

Krug 99 sa indignacijom odbacuje pokušaje navodnih agenata BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava

(Patria) - Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 sa indignacijom odbacuje pokušaje navodnih agenata Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava, da u predmetu „Kovačević“ koristeći različite „nezavisne“ medije nastoje uključiti i povezati etničku pripadnost sa aktivnim biračkim pravom.

Takvo nastojanje ima političke, a ne pravne ciljeve, kako bi se na taj način i kroz osporavanje presude „Kovačević“ otvorila vrata za nekima željeno etničko političko predstavljanje, što je u suprotnosti sa svim demokratskim standardima, posebno onim potrebnim za integracije u Evropsku uniju i NATO savez.

Kada glasači izađu na izbore, oni se ne mogu etnički dijeliti i razvrstavati u etničke kategorije, kako bi na primjer etnički Bošnjaci glasali samo za Bošnjake, etnički Hrvati samo za Hrvate i etnički Srbi samo za Srbe. To bi onda bio formaliziran sistem aparthejda, gdje bi glasači imali trake u različitim bojama i koji bi dobijali glasačke listiće u „svojoj“ boji kako bi mogli glasati samo za „svoje“ i ni za koga drugoga.

Takav sistem aparthejda brane i žele da ostvare navodni agenti Bosne i Hercegovine kroz njihovo osporavanje presude „Kovačević“ koja za Bosnu i Hercegovinu i njene euro-atlantske integracije ima historijski značaj.

Krug 99 sa nevjericom promatra ovo Vijeće ministara, koje je sebi dozvolilo takav „luksuz“ da podzakonskim aktom ili općim aktom otme nadležnosti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine koje je jedino ustavno nadležno tijelo za imenovane svih predstavnika i zastupnika države Bosne i Hercegovine u internacionalnim organizacijama, što svakako uključuje i zastupnike pred različitim internacionalnim sudovima.

Osim što je time izvršen direktan napad na Ustav Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara ide i korak dalje pa i pored toga što nema ustavnu nadležnosti imenuje četiri puta za redom isto lice za vršitelja dužnosti agenta/zastupnika Bosne i Hercegovine iako odgovarajući zakon dozvoljava maksimalno dva imenovanja.

Na šta liči država Bosna i Hercegovina u očima internacionalne zajednice kada se u njeno ime pojedini žale na utvrđeno kršenje i negiranje aktivnog biračkog prava kako bi zadržali trenutnu etno-teritorijalnu diskriminaciju?! Može li iko od tih „profesionalnih žalitelja“ da se stavi u kožu etničkog Bošnjaka, povratnika u entitet Republika Srpska, kojeg Ustav Bosne i Hercegovine natjera da mora glasati za etničkog Srbina, gdje se kao kandidati najčešće pojavljuju negatori genocida i ratnih zloćina, koji čak veličaju ratne zločince!?

Je li to „legitimni cilj“ navodnih agenata, da kroz negiranje aktivnog biračkog prava iz presude „Kovačević“ omoguće ostvarivanje ratnih rezultata etničkog čišćenja i etničke podjele Bosne i Hercegovine? Ako je to tako, onda je to sraman cilj navodnih i neustavnih agenata, protiv čega se treba svim raspoloživim sredstvima boriti!

Sa svoje strane Krug 99 podržava borbu našeg člana dr Slavena Kovačevića, koji se u ime svih nas građana Bosne i Hercegovine bori protiv aparthejda, etničke i teritorijalne diskriminacije, za normalno i jednako aktivno biračko pravo, kako bi Bosna i Hercegovina napokon postala normalna i demokratska država sa punom vladavinom prava i suverenitetom čiji su nositelji svi građani Bosne i Hercegovini. Pozivamo aktere iz internacionalne zajednice, da ne dozvole ovakvo neustavno djelovanje Vijeća ministara i na taj način daju podršku nadi koju je presuda „Kovačević“ probudila u očima građana Bosne i Hercegovine.

#Bosna #Bošnjaci #EvropskiSud #Hercegovina #Hrvati #Kovačević #Krug99 #Srbi #Ustav #VijećeMinistara #BiH