Članak

UOČI OLIMPIJSKIH IGARA

Napadač nožem ranio francuskog vojnika koji je patrolirao Parizom uoči Olimpijskih igara

(Patria) - Francuski vojnik izboden je u ponedeljak ispred velike željezničke stanice u Parizu, a napadač je uhapšen, rekli su zvaničnici, dok je grad bio pod visokom sigurnosnom uzbunom jedanaest dana prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara 2024, javio je AP.

Francuski vojni zvaničnik rekao je da je vojnik hospitalizovan, ali da nije u životnoj opasnosti, te da se istražuje razlog napada. Zvaničnik nije bio ovlašten da bude javno imenovan.

Vlasti u ovoj fazi ne sumnjaju u terorizam kao motiv, navodi državno tužilaštvo za borbu protiv terorizma.

Vojnik je bio među hiljadama drugih vojnika koji su služili u snagama Sentinelle za domaću sigurnost Francuske, stvorene da čuvaju istaknute francuske lokacije nakon niza smrtonosnih napada islamskih ekstremista 2015. godine. Vojnici snaga Sentinelle bili su meta i u prošlosti.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin objavio je na društevnoj mreži X da je vojnik patrolirao na željezničkoj stanici Gare de l’Est u istočnom Parizu i da je napadač priveden.

Pariz raspoređuje oko 30.000 policajaca svakog dana za Olimpijske igre, koje traju od 26. jula do 11. augusta, s najvećim brojem od 45.000 za ceremoniju otvaranja na rijeci Seni. Oko 18.000 pripadnika vojske također pomaže u osiguranju ovog sportskog događaja.

#napad #OlimpijskeIgre #Pariz #Svijet