Članak

SPORAZUM

Švicarska i NATO potpisali sporazum o otvaranju NATO ureda za vezu u Ženevi

(Patria) - NATO će otvoriti ured u Ženevi za jačanje veza sa međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Ženevi, prema sporazumu koji su strane potpisale jučer, javio je TASS.

„NATO otvara multilateralnu kancelariju za vezu u Ženevi za saradnju sa međunarodnim i
nevladinim organizacijama koje se tamo nalaze. Danas je u Bernu generalni direktor Direktorata za međunarodno pravo pri Federalnom ministarstvu inostranih poslova (FDFA), Franz Perrez, i John Swords, pravni savjetnik i direktor Ureda za pravne poslove NATO-a, potpisali su sporazum koji reguliše pravni status ureda“, navodi se u saopštenju švicarske vlade.

„Nakon New Yorka i Beča, NATO sada nastoji ojačati svoje veze s međunarodnim
organizacijama i u Ženevi. U tu svrhu je u ljeto 2023. objavio svoju namjeru da otvori ured za vezu u Ženevi“, navodi se.

„Švicarska pomaže osnivanje ove kancelarije u svojstvu države domaćina. Sporazumom se uređuju pitanja uključujući pravni status kancelarije za vezu, kao i privilegije i imunitete. Zaključen je na osnovu Zakona o državi domaćinu Švicarske.“

Švicarska vlada je podsjetila da je primila zahtjev NATO-a za otvaranje ureda za vezu krajem 2023. godine.

„Nakon što je Savezno vijeće odobrilo otvaranje takve kancelarije, FDFA je dobio instrukcije da razradi sljedeće korake u saradnji sa NATO-om. Nakon konsultacija sa kantonima
Ženeva i Vaud, Federalno vijeće je odobrilo potpisivanje sporazuma o sjedištu 26. juna 2024. godine”, navodi se.

Bern je ponovio svoj kurs ka jačanju veza sa NATO-om, uključujući njegovo učešće u vojnim vježbama, u strategiji vanjske politike za 2024-2027 koja je usvojena 31. januara 2024. godine. Švicarska, koja nije ni članica NATO-a ni Evropske unije, podržava sankcije EU uvedene Rusiji zbog ruske invazije na Ukrajinu. Rusija je Švicarsku stavila na listu neprijateljskih država.

#NATO #Švicarska #Svijet