Članak

ENVER IŠERIĆ

UOČI USVAJANJA BUDŽETA Budite pravi 'državnici' i brinite o državnim institucijama!

Piše: Dr. sci. Enver Išerić

Iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, građani su obaviješteni da će sutra 16. jula 2024. godine biti održana hitna sjednica Predstavničkog doma, a na dnevnom redu je usvajanje Budžeta institucija Bosne i Hercegovine. I Dom naroda je zakazao hitnu sjednicu, koja će se održati 19. jula 2024. godine, sa istom tačkom dnevnog reda.

Mi građani nemamo mogućnost uvida u taj najvažniji dokument za funkcioniranje institucija, pa ga ne možemo ni komentarisati. Ali ono što znamo već punih 29 godina (od završetka agresije na našu državu, je to da se u tom državnom budžetu ne planira i ne izdvaja niti jedna jedina marka za finansiranje INSTITUCIJA KULTURE BOSNE I HERCEGOVINE.

Te institucije kulture Bosne i Hercegovine su: Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, Kinoteka Bosne i Hercegovine i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine.

Sve te institucije osnovane su od strane Republike Bosne i Hercegovine i država je njihov jedini osnivač. A u Ustavu Bosne i Hercegovine (Aneks 2. Prelazne odredbe), koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma propisano je: „Kontinuitet pravnih propisa".

Svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine.“

A zakoni kojima su osnovane institucije kulture Bosne i Hercegovine nisu u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, već su u potpunoj saglasnosti sa njim i institucije Bosne i Hercegovine to moraju shvatiti i poštovati. Potpuno je jasno da rušitelji države imaju za cilj srušiti, odnosno ugasiti i ove institucije kulture, ali nije jasno zbog čega to dozvoljavaju patriotske snage ove države.

Zato pozivam sve zastupnike i delegate Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, da sutra i u petak, na sjednicama domova, ne glasaju za Budžet, ukoliko se ove institucije ne uvrste u isti, pa makar to za početak bilo simbolično po jedna KM. Nemojte dozvoliti da se uništava naše kulturno blago, a da uposlenici ovih institucija rade na volonterskoj osnovi.

Budite pravi „državnici“ i brinite o državnim institucijama!

#Budžet #DejtonskiMirovniSporazum #EnverIseric #HitnaSjednica #InstitucijeKulture #NacionalnaBiblioteka #ParlamentarnaSkupstina #UmjetnickaGalerija #ZemaljskiMuzej #BiH