Članak

EU DIPLOMATIJA

Estonka Kallas mijenja Borrella: U fokusu jačanje odbrane od Rusije

(Patria) - Dosadašnja premijerka Estonije Kaja Kallas danas je i zvanično podnijela zahtjev za ostavkom na mjesto premijerke čime su se stekli uslovi za njeno imenovanje na poziciji u Briselu.

Njenu ostavku prihvatio je i predsjednik države Alar Karis koji se u objavi na društvenim mrežama zahvalio Kallas na njenom radu.

Povodom ostavke oglasila se i sama Kallas koja je u pismu naciji pojasnila kako svaki put ima svoj početak i kraj.

"Dobila sam ponudu koju ne mogu da odbijem jer Estoniji nikada ranije nije ponuđeno takvo mjesto. Rečeno mi je da je jedna od mojih najvećih prednosti to što sam marljiva i vođena znanjem koje sam naslijedila od roditelja", rekla je Kallas.

Također, zahvalila se i svim građanima Estonije.

"Želim da se zahvalim svim Estoncima, koji su izuzetno dobri u prelasku kroz sve krize koje su nas pogodile. Zajedno možemo savladati i najveće probleme. Nećemo se predati, nećemo odustati. Nikad", zaključila je Kallas.

Podsjetimo, nakon izbora za Evropski parlament i preraspodjele pozicija, odlučeno je kako će Kaja Kallas u Briselu zamijeniti Josepa Borrella na poziciji visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku.

Kallas je, tvrde mnogi, pravi izbor u pravo vrijeme u vanjskopolitičkom smislu, ponajviše zato što će sljedećih pet godina fokus EU-a biti na jačanju odbrane od Rusije.

Njen glavni prioritet kao šefice diplomatije EU bit će osigurati da Europljani budu spremni spriječiti buduća ruska napredovanja.

Kallasin veći izazov, napominju stručnjaci, bit će definiranje vanjskopolitičke vizije u drugim područjima, poput odnosa s Iranom , Kinom i Bliskim istokom.

#AlarKaris #Brisel #Estonia #Europljani #EvropskiParlament #Iran #JosepBorrel #KajaKallas #Kinom #Rusija #Svijet