Članak

DŽEMAL SMAJIĆ

Forto ignoriše problem i dozvoljava skrnavljenje državne granice BiH

(Patria) - Na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, na granici sa Hrvatskom i Evropskom unijom, uz zastavu Bosne i Hercegovine istaknuta je i zastava manjeg bh. entiteta, ali mnogo većih dimenzija i na višem jarbolu, kaže delegat (SBiH) Džemal Smajić, ističući da je u članu 18. Zakona o graničnoj kontroli jasno propisano koje zastave mogu, a koje ne mogu biti postavljene u graničnom pojasu BiH.

U istom zakonu, dodaje, stoji da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH održava oznake i drugu saobraćajnu signalizaciju na graničnom prijelazu i njegovom području.

“ Ministar Edin Forto koji vodi pomenuto ministarstvo svjesno krši Zakon jer dozvoljava da se iznad državne zastave viore zastave manjeg bh. entiteta.

Podsjetit ću da sam prošle godine uputio inicijativu i zatražio od Ministarstva komunikacija i prometa BiH da iz graničnog pojasa u roku od 30 dana ukloni sve znakove i obilježja koji nisu državni.

Ministar Forto ignoriše ovo važno pitanje i nije poduzeo nikave mjere i aktivnosti da bi spriječio skrnavljenje državne granice. Ovo je samo jedan u nizu propusta koje pravi Forto i njegovi koalicioni partneri srozavajući ugled i dostojanstvo Bosne i Hercegovine i njenih građana”, kaže Smajić.

#BosnaIHercegovina #DžemalSmajić #GraničniPrijelaz #MinistarForto #ZakonOGraničnojKontroli #bih