Članak

OBEĆANJA POSLODAVCIMA

Istekla uredba, nema minimalne plaće od 1000 KM, a ni fiskalnih zakona: Hoće li Vlada FBiH poslušati poslodavce?

(Patria) - Uredba koju je Vlada FBiH donijela u decembru 2023. godine o isplati dodatnih neoporezivih 2.520 KM od strane poslodavca radnicima istekla je 30. juna 2024. godine. Poslodavci su bili ograničeni na maksimalni iznos, ali ne i minimalni koji trebaju isplatiti. Tako su neke firme isplatile cijeli iznos, neke dio, a neke nisu nikako s obzirom da uredba nije bila obavezujuća.

Udruženje poslodavaca FBiH zatražilo je od Vlade FBiH da donese novu uredbu prema kojoj bi se radnicima mogla vršiti isplata neoporezivog dijela s obzirom da u parlamentarnoj proceduri još uvijek nema seta fiskalnih zakona kao ni zakona o minimalnoj plaći od 1000 KM. Vlada FBiH je krajem prošle godine propisala da je minimalna plaća 619 KM.

Federalni zastupnik Admir Čavalić objavio je na mreži X odgovor koji je dobio od Porezne uprave FBiH da nemaju statistiku koliko je poslodavaca postupilo po ovoj uredbi s obzirom da se radi o neoporezivoj isplati niti su radnici dužni plaćati porez na dohodak.

Čavalić je također uputio inicijativu da se donese nova uredba s tim da se izmijeni član 5. koji propisuje da svaki radnik ima pravo na istu naknadu.

"U praksi se dešavalo da je ovaj član onemogućavao isplatu (radnik koji radi 30 godina je u istoj poziciji kao i onaj koji radi 3 dana).

Ono što očekujem tokom ovog mjeseca jeste da Vlada FBiH prihvati inicijativu koju sam uputio i donese novu uredbu koja bi važila do kraja godine. To mi je nedavno potvrđeno u jednom odgovoru na zastupničko pitanje", naveo je Čavalić.

S obzirom da nema zvanične statistike koliko je poslodavac postupilo po ovoj Uredbi i koliko su zaista radnici osjetili "pomoć poslodavca" Čavalić navodi da svi moramo biti skeptični u vezi eventualnih (paušalnih) informacija iz Vlade FBiH o uspješnosti ove mjere.

"Uz navedeno, jasno je da je ova uredba kao temporalna mjera samo "kupovina vremena" zbog izostanka fiskalnih reformi. Izgleda da ne postoji strateška orijentacija ka fiskalnim reformama i onda se koriste uredbe kako bi se opravdalo pred javnosti i prebacila loptica odgovornosti na poslodavce. Svejedno, nemam ništa protiv ove uredbe, čak je i iniciram jer moramo biti pragmatični - svaka KM više radniku u trenucima drastičnog pada životnog standarda je dobrodošla.

Razumijevajući (ne)rad federalnog nivoa, svaka mjera je dobra i nije barijera fiskalnim reformama. Da pojednostavim - da kojim slučajem nema uredbe, i u tom slučaju ne bi bilo fiskalnih reformi (koje očekujemo ovaj mjesec shodno novim najava premijera). Ovako barem neki radnici dobiju neto više", naveo je Čavalić.

#pomoć #poslodavci #uredba #VladaFederacije #BiH