Članak

LOKALNI IZBORI

Stranka Rame Isaka želi u vlast i u Kantonu Sarajevo

Zahvaljujući predsjedniku Naroda i pravde Elmedinu Konakoviću, Ramo Isak postao je ministar unutrašnjih poslova u Vladi FBiH. On je na prethodnim Općim izborima kao kandidat NES-a ušao u Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona, a tu stranku je napustio samo nekoliko dana prije nego što će formalno biti predložen za ministra unutrašnjih poslova u Vladi FBiH.

Podsjećamo, tada su u Vladu FBiH trebali ući NES i Stranka za BiH koje su odustale od "osmorke" te je preko noći Konaković našao rješenje u Rami Isaku. Na negativne reakcije koje su uslijedile nije se pretjerano obazirao te je tada rekao da on stoji iza Rame Isaka i onoga što uradi bilo dobro ili loše.

Sa samo jednom rukom i to onom vlastitog sina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Isaci su osigurali sebi vlast. Vrlo brzo uslijedilo je i imenovanje drugog sina za direktora KPZ Zenica. No, familija Isak tu se nije zaustavila.

U julu 2023. godine Ramo Isak i sinovi osnivaju političku stranku Snaga naroda.

Na predstojećim lokalnim izborima prijavili su se u 37 općina za općinska i gradska vijeća. Kada je riječ o kandidatima za načelnike i gradonačelnike Snaga naroda ovjerena im je prijava za tri općine i to Visoko, Zavidovići i Novo Sarajevo.

Kada je riječ o općinskim vijećima stranka Rame Isaka ovjerena je u osam općina u Kantonu Sarajevo (Ilijaš, Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Vogošća, Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo).

Nije tajna da je Isak zainteresiran da politički djeluje u Sarajevu, a ovi lokalni izbori bit će mu ulazna karta.
Isto tako, svoj privatni biznis širi na Sarajevo pa mu je za to potrebna i politička snaga. Povjerenik Snage naroda za KS je Vedran Dodik.

Mandat Rame Isaka prate različite kontroverze. Od neprimjerenih izjava koga će sve hapsiti, do vozikanja helikopterom i kad ima i kad nema potrebe.

Centralna izborna komisija sankcionisala je stranku Rame Isaka zbog preuranjene političke kampanje jer je objavio pjesmu i videospot svoje političke stranke. Kažnjen je sa 6.000 KM, te je naloženo uklanjanje videospota sa svih kanala i mreža.

Isak je uputio žalbu Sudu BiH, a CIK još uvijek čeka rješenje.

Na dan komemoracije i Dan žalosti u FBiH, Isak je na svom Instagram profilu objavio let helikoptera kojim je došao blizu Srebrenice te je videosnimak pratila i pjesma Snaga naroda.

Iako je ovaj snimak vrlo brzo uklonjen sa društvenim mreža, čeka se reakcija CIK-a i u ovom slučaju.

(A.V.)



#ElmedinKonaković #RamoIsak #BiH