Članak

DRŽAVNOST

KONJIC Podignuti jarbol i zastava Bosne i Hercegovine na Komu, tokom agresije bio strateška kota Armije RBiH

(Patria) - Grupa entuzijasta, zaljubljenika u prirodne ljepote grada Konjica i njegovo bogato kulturno-historijsko naslijeđe, uspješno je realizirala akciju postavljanja deset metara visokog jarbola i zastave Bosne i Hercegovine na Komu – vrhu na kojem se nalaze ostaci istoimenog srednjovjekovnog grada koji se prvi
put spominje u „Ljetopisu“ popa Dukljanina iz XII stoljeća.

Riječ je o izuzetno vrijednom spomeniku kulture i historije Konjica i područja gornjeg toka rijeke Neretve koje pripada mjesnoj zajednici Glavatičevo. Činjenica da je Kom tokom četrnaestog stoljeća bio administrativni, vojni, privredni i kulturni centar Župe Kom kojom je upravljala srednjovjekovna bosanska velikaška porodica Sanković čiji su feudalni posjedi izlazili na more kod Dubrovnika, govori o značaju lokaliteta i potrebi za promocijom višestoljetne bosanskohercegovačke državnosti.

Također, tokom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu 90-ih godina Kom je zbog lokacije, konfiguracije tla, podzemnih tunela i pećina bio strateški važna kota pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Stoga, razlog više da se simboli državnosti istaknu upravo na tom mjestu i da se priča o Komu, njegovoj ulozi i značaju nastavi prenositi na generacije koje dolaze.

U prisustvu učesnika akcije i uz intoniranje himne, zastavu je svečano podigao pripadnik Armije RBiH, penzionisani podoficir Oružanih snaga BiH Osman Jazvin.

Članovi neformalne grupe građana porijeklom iz Glavatičeva koji su vodili i koordinirali akcijom zahvaljuju se svima koji su pomogli u realizaciji kroz novčanu podršku, učesnicima na zahtjevnoj akciji iznošenja jarbola na nepristupačnom terenu, te članovima GSS-a Prenj, Konjic i članu GSS-a Ljubuški na nesebičnom angažmanu na osiguranju akcije i tehničkoj podršci.

Činom postavljanja jarbola sa zastavom Bosne i Hercegovine lokalitet s ostacima zidina starog grada Koma simblično ponovo otvara svoja vrata svim ljudima dobre volje, istraživačima, arheolozima, avanturistima, planinarima... svim putnicima namjernicima koji koračaju povijesnim bosanskohercegovačkim zemljama!

#jarbol #Kom #Konjic #zastava #BiH