Članak

SEDAM KOVERATA STIGLO

Sjednica Nezavisnog odbora: Otvaraju se prijave za direktora SIPA-e

(Patria) - Nezavisni odbor održat će danas sjednicu s početkom u 17:15 sati, a na dnevnom redu je i otvaranje pristiglih prijava na Javni konkurs za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu.

Dnevni red bi mogao biti dopunjen i zbog novonastale situacije u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nakon bijega od hapšenja zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića.

Kako je za Patriju potvrdio Enes Obralija, predsjedavajući NO, na konkurs za direktora SIPA-e je pristiglo sedam prijava koje će danas biti otvorene i pregledane da li ispunjavaju sve formalno-pravne uslove za dalju proceduru.

Također, s obzirom da je nedavno preminuo Uroš Pena koji je bio član Nezavisnog odbora, Obralija je kazao da će o tome obavijestiti Parlamentarnu skupštinu BiH odnosno da se pokrene procedura popune ove pozicije. No, ta procedura ne utječe na konkursnu proceduru za direktora SIPA-e jer postoji kvorum za rad u NO.

Obralija je govoreći o slučaju Zoran Galić kazao da Nezavisni odbor ni od jedne institucije nije dobio nikakvu zvaničnu informaciju već da su iz medija saznali o njegovom bijegu u Hrvatsku.

Iako je Nezavisni odbor nadležan da pokreće smjenu direktora i zamjenika direktora policijskih agencija, u ovom slučaju to još uvijek nije moguće.

S obzirom da je Tužilaštvo BiH odnosno glavni tužilac Milanko Kajganić obavijestio javnost da je Zoran Galić ilegalno napustio BiH kako bi izbjegao hapšenje, očekivano je da Tužilaštvo BiH zvanično o tome obavijesti i Nezavisni odbor kako bi se mogla pokrenuti procedura eventualne smjene.

#bijeg #konkurs #SIPA #ZoranGalić #BiH