Članak

DOZVOLJENO POLITIČKO IZRAŽAVANJE

Meta će poništiti ograničenja na Trumpove Facebook i Instagram profile

(Patria) - Kompanija Meta je u petak saopštila da povlači neka ograničenja koja su važila za Facebook i Instagram profile bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa, javio je Reuters.


Kompanija društvenih medija suspendovala je Trumpove profile na neodređeno vrijeme nakon što je hvalio ljude koji su upali u američki Kapitol 6. januara 2021. godine. Kompanija je potom vratila njegove profile početkom 2023. godine, rekavši da će pratiti Trumpove postove za daljnja kršenja koja bi mogla rezultovati novom suspenzijom između mjesec dana i dvije godine.

Trump, koji se kandiduje protiv američkog predsjednika Joea Bidena, više neće biti predmet dodatnog nadzora, rekao je Meta.

„U procjeni naše odgovornosti da dozvolimo političko izražavanje, vjerujemo da bi američki narod trebao imati mogućnost da čuje kandidate za predsjednika na istoj osnovi“, saopštila je Meta.

Neki stručnjaci za društvene mreže dugo su kritikovali Metu i druge platforme zbog neuspjeha u moderiranju političkog sadržaja, uključujući političke kandidate.

Trump je također dobio zabranu na Twitteru, koji se sada zove X, 2021. godine. Milijarder Elon Musk vratio je njegov profil ubrzo nakon što je preuzeo kompaniju 2022. godine, a Trump se od tada na mreži oglasio samo jednom.

#AmeričkiNarod #DonaldTrump #ElonMusk #Facebook #Instagram #JoeBiden #Kapitol #Meta #Reuters #Twitter #svijet