Članak

ISTICANJE VJERSKIH SIMBOLA

Ustavni sud BiH: Uposlenici OSBiH Emeli Kapidžija nije povrijeđeno pravo na manifestiranje vjere

Ustavni sud BiH presudio je da u slučaju Emele Kapidžija, propisivanjem zabrane isticanja vjerskih simbola u Oružanim snagama BiH, nije povrijeđeno apelanticino pravo na manifestiranje vjere.

(Patria) - Ustavni sud BiH presudio je da u slučaju Emele Kapidžija, propisivanjem zabrane isticanja vjerskih simbola u Oružanim snagama BiH, nije povrijeđeno apelanticino pravo na manifestiranje vjere.

"To ograničenje je zakonito i ima legitiman cilj jer nošenje vjerskih obilježja u OSBiH, kao i u bilo kojoj drugoj javnoj službi, ili držanje takvih obilježja u službenim prostorijama može utjecati na zaštitu prava i sloboda drugih, uključujući mogućnost izazivanja negativnih međuljudskih odnosa, konkretno među vojnicima.

Može dovesti do nepovjerenja građana u vojsku i izazvati osjetljivost društva na vjerske simbole u javnom prostoru, te narušiti načelo neutralnosti prema cjelokupnoj bh. javnosti koje se odnosi na sve pripadnike OSBiH kojima je zabranjeno da uz uniformu nose vidno istaknuta vjerska obilježja.

Uzimajući u obzir polje slobodne procjene koje je ostavljeno državama u svjetlu načela neutralnosti javne službe, u koje spada i služba u oružanim snagama, Ustavni sud je, imajući u vidu i praksu Evropskog suda za ljudska prava, zaključio da je osporavano miješanje u apelanticino pravo bilo opravdano i razmjerno cilju koji se želi postići.

Odnosno, da je zabrana nošenja hidžaba (kao i bilo kojeg drugog vjerskog obilježja) neophodna mjera u demokratskom društvu, te da tom zabranom apelantica nije diskriminisana po bilo kojoj osnovi, niti postoje kršenja drugih prava i sloboda na koja se apelantica poziva", saopštio je Ustavni sud BiH.

#BiH #emelakapidžija #Odluke #UstavnisudBosneiHercegovine