Članak

LUDILO U BEOGRADU

Vučiću baš nije dobro: Upoređivao namjenske industrije BiH i Srbije, te kazao da ne žele ratovati sa Bošnjacima

(Patria) - Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, ponovno je crtao po tabi! Ponovo je obraćajući se naciji tražio nove krivce za probleme u Srbiji.

“Kažu “Vučićeva velikosrpska deklaracija”, jer žele da mene predstave kao zlikovca. Došli su do toga da srebrenički imam kaže da su svi vidjeli da nisam ni napadnut u Srebrenici. Nisam baš stigao do te faze da ne znam šta se zbiva oko mene”, kazao je Vučić između ostalog u obraćanju.

“Neću da objašnjavam koliko je tačno da se omjer snaga promijenio. Kažu napala ih JNA, četvrta armija u svijetu! Kakva bre JNA? I oni junaci pobijedili JNA? Ja vam otvoreno kažem nećemo da ratujemo protiv vas, možete provocirati koliko hoćete. Mi nećemo da ratujemo protiv Bošnjaka. Nećemo. Sve ćemo dati da to izbjegnemo”, poručio je predsjednik Srbije.

Vučić je zatim uporedio namjenske industrije BiH i Srbije, govoreći da je “srpska namjenska industrija jača od bosanske”.

Dok je govorio o nekim "napadima" na Srbiju povodom obilježavanja 29 godina od masakra u Srebrenici, opet je sebe predstavio kao žrtvu. Niti jednom riječju nije spomenuo odgovornost koju Srbija nosi za zločine počinjene u prošlosti. Tačnije, presudom je utvrđeno da su krivi jer nisu spriječili genocid!

"Mi smo prije 24 sata imali priliku da pratimo događaje iz Srebrenice, obilježavanje 29 godina od 'masakra u Srebrenici'. I umjesto da to bude prilika za riječi pomirenja, poštovanja prema žrtvama, Srbija i njeni građani i srpski narod bili su izloženi, ne samo uvredama, neistinama već i najdirektnijim prijetnjama. Zašto se to i kako se to dešava?", naveo je Vučić.

Nije propustio priliku i ovog puta spomenuti Nasera Orića. Čitao je iskaz navodnog svjedoka (a ima njih Srbija više, jer su ih spremali u beogradu, a svjedočili su pred Sudom BiH pod zaštitom) koji je "objašnjavao" kako su Naser Orić i drugi pripadnici Armije BiH "klali Srbe u Bratuncu".

"Ovim putem poručujem da ne želimo ratovati sa Bošnjacima. To je poruka Bošnjacima i u Bosni i Hercegovini, i u Srbiji. Nadam se da neće krenuti u ukidanje Republike Srpske", poručio je, između ostalog Vučić.

Nije pojasnio ko ga zove na rat i zašto bi se to BiH trebala zahvaljivati Miloradu Dodiku što je odustao od 'razdruživanja'.

#AleksandarVučić #Bošnjaci #Genocid #JNA #NamjenskaIndustrija #NaserOrić #RepublikaSrpska #Srbija #Srebrenica #Region