Članak

BEZ DIREKTORA OD 2019. GODINE

Da li je Čoviću obećano da će Hrvat biti na čelu Federalne uprave policije

(Patria) - Konkurs za izbor članova Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH koji je nadležan i za izbor direktora Federalne uprave policije kao i za parlamentarni nadzor nad radom FUP-a još uvijek je otvoren za prijave.

Bira se sedam članova, a prijave se dostavljaju Zajedničkoj radnoj grupi Komisija za izbor i imenovanje.

Raspisivanje ovog konkursa uslijedilo je nakon što je 20. juna održana sjednica ove Zajedničke radne grupe i nakon konsultacija sa predsjedavajućima oba doma Parlamenta FBiH. Prvo je raspisan konkurs za članove Upravnog odbora RTV FBiH, a zatim i za članove Nezavisnog odbora koji ne postoji od avgusta 2022. godine.

Novi direktor Federalne uprave policije nije izabran od 2019. godine. FUP-om je upravljao zamjenik direktora FUP-a, a po isteku i njegovog mandata Vlada FBiH je imenovala vršioca dužnosti direktora Vahidina Munjića.

Godinama već ovu poziciju želi HDZ BiH, a na nekoliko konkursa koji su ranije objavljivani prijavljivali su se kadrovi bliski HDZ-u. Na jednom od njih je Zoran Galić, tadašnji aktuelni direktor GP BiH, a sada odbjegli zamjenik direktora SIPA-e koji se sumnjiči za korupciju i primanje dara, bio prvorangirani ali ga Vlada FBiH nije nikada imenovala. On je čak i tužio Vladu FBiH ali mu je tužba odbijena.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH ministar FMUP-a i direktor FUP-a ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. S obzirom da je ministar Ramo Isak Bošnjak, direktor bi trebao biti iz drugog konstitutivnog naroda.

Nakon posljednjeg sastanka stranaka koje čine vlast na nivou države, narednog dana je održan i sastanak Dragana Čovića i premijera Nermina Nikšića sa ministrima iz Vlade FBiH na kojem su dogovorili aktivnosti na nivou FBiH. Jedna od njih je i imenovanje direktora FUP-a.

Kada je američki ambasador Michael Murphy krajem juna posjetio Čovića u Mostaru, predsjednik HDZ-a je optimistično izjavljivao kako očekuje da se neka pitanja koja su na čekanju riješe do septembra. Uslijedili su upravo konkursi za Upravni odbor RTV FBiH i Nezavisni odbor.

No, imenovanje direktora FUP-a ipak će morati sačekati da se prvo izaberu članovi Nezavisnog odbora koje potvrđuju oba doma Parlamenta FBiH. Tek nakon što preuzmu dužnost mogu raspisati konkurs za izbor direktora FUP-a.

Prema raspoloženju koje vlada kod Čovića, izvjesno je da mu je obećana pozicija direktora FUP-a i od stranih partnera.

No, unutar FUP-a nema Hrvata sa potrebnim činom za ovu poziciju, pa je izvjesno da će se prijaviti kandidati i iz drugih MUP-ova ili državnih agencija.

#direktor #FUP #konkursi #Nezavisniodbor #prijave #BiH