Članak

PREDSJENDIK TURSKE

Erdogan:Turska neće odobriti pokušaje NATO-a da sarađuje s Izraelom

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da nije moguće da NATO nastavi svoje partnerstvo s izraelskom administracijom, prenio je Reuters.

„Sve dok se u Palestini ne uspostavi sveobuhvatan, održiv mir, Turska neće odobriti pokušaje saradnje s Izraelom u okviru NATO-a“, rekao je na konferenciji za novinare na samitu NATO-a.

Turska također nastavlja svoje diplomatske napore da okonča rat Rusije i Ukrajine, rekao je. Erdogan je također rekao da je dao instrukcije turskom ministru vanjskih poslova Hakanu Fidanu da se sastane sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom kako bi započeo obnavljanje odnosa sa Sirijom. Turska će uputiti poziv Asadu „u bilo koje vrijeme“ za moguće razgovore o obnavljanju odnosa između dva susjeda, rekao je Erdogan u nedjelju.

Cilj Turske je da postane stalni član, a ne samo posmatrač, Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), također je rekao Erdogan.

ŠOS je sigurnosni, politički i ekonomski klub koji su 2001. godine pokrenule Rusija i Kina i centralnoazijske države kao protivtežu zapadnim savezima.

#BiH #Turska #Izrael #NATO