Članak

KFOR ZABRINUT

Zvaničnik NATO-a: I dalje je moguće pogoršanje situacije na Kosovu

Sigurnosna situacija na Kosovu, poslije prošlogodišnjih nasilnih incidenata, nije se stabilizovala. I dalje je moguće pogoršanje, što brine NATO i KFOR, izjavio je jučer zvaničnik Alijanse na marginama samita u Washingtonu.

(Patria) - Sigurnosna situacija na Kosovu, poslije prošlogodišnjih nasilnih incidenata, nije se stabilizovala. I dalje je moguće pogoršanje, što brine NATO i KFOR, izjavio je jučer zvaničnik Alijanse na marginama samita u Washingtonu.

Zvaničnik, koji se medijima obratio pod uslovom da ostane anoniman, je podsjetio da je poslije nasilja na sjeveru Kosova broj pripadnika NATO misije (KFOR) povećan sa 3.700 u 2022., na 4.600 u ovoj godini, što je najveće pojačanje u protekloj deceniji.

Zvaničnik NATO-a kaže kako se očekuje da trenutni broj trupa ostane na Kosovu "u doglednoj budućnosti".

Incident iz septembra 2023. u Banjskoj je, kako je naveo, značajno uticao ne samo na sjever Kosova, već i na procjenu NATO-a da je zbog sigurnosne situacije neophodno održati povećan nivo snaga.

- Nastavljamo da pomno pratimo situaciju, s veoma agilnom, fleksibilnom i vidljivom pozicijom na terenu. Spremni smo na dodatna prilagođavanja, po potrebi, da bismo odgovorili na događaje na terenu.

Ne želimo nasilje koje je obilježilo devedesete i rane 2000-te. Vjerujemo da stabilnost regiona i naših KFOR trupa zavisi od toga da svi akteri poštuju postojeće obaveze - dodao je zvaničnik, prenosi VOA.

#Alijanse #Banjskoj #KFOR #KFORTrupa #Kosovo #NATO #NATOa #SjeverKosova #VOA #Washingtonu #BiH