Članak

29. GODIŠNJICA

State Department: Stojimo uz žrtve Srebrenice i osuđujemo negatore

Danas se navršava 29 godina od genocida u Srebrenici. Američki narod pridružuje se narodu BiH u odavanju počasti i žalosti za više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijenih u julu 1995. godine.

(Patria) - Danas se navršava 29 godina od genocida u Srebrenici. Američki narod pridružuje se narodu BiH u odavanju počasti i žalosti za više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijenih u julu 1995. godine.

Stojimo uz žrtve, preživjele i porodice koje nastavljaju tražiti pravdu za svoje najmilije, navodi se u saopštenju američkog State Departmenta, povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Danas se obilježava i prvi Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, koji su UN nedavno odredile da se obilježava svake godine 11. jula u znak sjećanja na one čiji su životi prekinuti.

Na ovaj dan prikladno je da odlučimo osuditi poricanje genocida i ponovo se posvetiti radu širom međunarodne zajednice na sprječavanju budućih masovnih zločina.

Ambasador SAD u BiH Michael Murphy i zamjenik ambasadora za globalno krivično pravosuđe David Mandel-Anthony boravili su danas u Srebrenici kako bi odali počast žrtvama, iskazali solidarnost s ožalošćenima i podstakli pomirenje.

SAD će ostati nepokolebljiv partner građanima Bosne i Hercegovine dok traže svjetliju i pravedniju budućnost", poručili su iz State Departmenta.

#StateDepartment #SAD #29Godišnjica #Srebrenica #Genocid #BiH