Članak

POTPISALA GA BRADARA

'Adnanov zakon' stupio na snagu

Zakon o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, u medijima prozvan kao "Adnanov zakon", stupio je na snagu.

(Patria) - Zakon o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, u medijima prozvan kao "Adnanov zakon", stupio je na snagu.

Nakon što je jednoglasno usvojen u Parlamentu FBiH, potpisala ga je predsjednica FBiH Lidija Bradara, prenosi Faktor. A potom je objavljen i u Službenim novinama FBiH.

Dopune zakona omogućavaju i transplantaciju organa od donora koji nisu srodnici oboljeloj osobi, što do sada nije bio slučaj.

Izmjene su pokrenute kako bi se pomoglo 22-godišnjem Adnanu Šemiću iz Mostara, koji ima Wilsonovu bolest i u teškom je stanju, zbog čega mu je potrebna hitna transplantacija jetre.

Iako je našao donora, Šemiću nije bila omogućena transplantacija jer nije u krvnom sredstvu s njim, što je nalagao raniji zakon. A sada je to promijenjeno.

Zahvaljujući federalnim zastupnicima Harisu Šabanoviću i Jasmini Bišćević Tokić, u proteklih nekoliko dana animirani su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva, pa su u kratkom roku utvrđene izmjene Zakona o transplantaciji, čime je omogućeno da donor može biti i osoba koja nije srodnik.

Dragan Mioković, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH, hitno je sazvao Kolegij i zatražio od Vlade da pošalje izmjene zakona u proceduru. Vlada je to i učinila.

Jučer su održane vanredne sjednice Zastupničkog i Doma naroda na kojima su izmjene zakona jednoglasno usvojene.

Bolesni u FBiH na ove izmjene zakona čekali su godinama.

#adnanšemić #BiH #Mostar #ParlamentFederacije #Transplantacija