Članak

PIŠE SIFET KUKURUZ

Napad na državu BiH entitetskog premijera i entitetskog predsjednika

I jedan i drugi su izvršili napad na državu BiH uzurpirajući joj pravo na imovinu. Raspolažući državnom imovinom i jedan i drugi su oštetili budžet države BiH, što je samo po sebi dovoljno da budu sudski procesuirani.

Za NAP piše: Sifet Kukuruz, pravni ekspert

Ustavni sud BiH danas je potpuno opravdano federalnog premijera Nermina Nikšića, zbog antiustavnog djelovanja i napada na državu BiH, i zvanično stavio "rame uz rame" s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom.

Ustavni sud BiH je utvrdio da entitetski premijer i entitetski predsjednik antidržavno i antiustavno djeluju, kao i da ne poštuju ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH. Dakle, od danas je sudski dokazana pravna činjenica da su i jedan i drugi svojim nedjelima djelovali protivno interesima države BiH, postupali suprotno Ustavu BiH i odlukama Ustavnog suda BiH.

I jedan i drugi su izvršili napad na državu BiH uzurpirajući joj pravo na imovinu. Raspolažući državnom imovinom i jedan i drugi su oštetili budžet države BiH, što je samo po sebi dovoljno da budu sudski procesuirani.

Istovremeno, svojim postupanjem su i jedan i drugi antiustavno djelovali jer su prekršili Ustav BiH, odnosno postupali su suprotno ustavnim normama o raspodjeli nadležnosti kojima je pitanje uređivanja državne imovine stavljeno u isključivu nadležnost države BiH.

Također, i jedan i drugi su postupili suprotno ranije donesenim odlukama Ustavnog suda kojim je na jasan, precizan i obrazložen način utvrđeno i pojašnjeno da je pravo uređivanja statusa državne imovine Ustavom BiH rezervirano isključivo za državu BiH, a ne entitete.

Nakon prethodnog donošenja odluke Ustavnog suda o privremenoj mjeri u slučaju državne imovine na Jahorini i državne imovine u Varešu, i jedan i drugi su, u suštini, reagovali na identičan način, negirali su da uzurpiraju prava države BiH, da krše Ustav BiH i da ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH. Današnjim odlukama Ustavnog suda BiH pokazalo se da nisu govorili istinu i da, ne samo što nisu poštovali Ustavni sud BiH kao vrhovnu sudsku instancu u državi, nego su nastavili provoditi antidržavnu i antiustavnu politiku.

Zbog iznošenja neistina, realno bi bilo očekivati podnošenje ostavki na funkcije koje i jedan i drugi obnašaju. Međutim, kako ostavka predstavlja moralni čin i izraz poštovanja prema državi BiH, taj čin je u konkretnom slučaju i logički i moralno nemoguć.

Jedino što, u kontekstu naprijed istaknutih činjenica, preostaje i u šta ne može biti nikakve sumnje jeste pokretanje i provođenje postupka utvrđivanja krivične odgovornosti entitetskog premijera i entitetskog predsjednika, jer u postupanju i jednog i drugog nesporno je postojanje direktnog umišljaja za antidržavno i antiustavno djelovanje.

O kojem stepenu antiustavnog i antidržavnog djelovanja se radi dovoljno je samo ukazati na činjenicu da se u zvaničnom saopštenju Ustavnog suda BiH navodi da su odluke entitetskih vlada ništavne i da se istovremeno entitetske vlade i resorna ministarstva obavezuju da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenim odlukama.

Dakle, odluka Vlade FBiH i odluka Vlade Rs su ništavne, što znači da se na osnovu istih nije moglo steći bilo kakvo pravo, pa tako ni finansijska korist za entitetske i budžete nižih nivoa vlasti.

Nakon današnjih odluka Ustavnog suda BiH, i za najveće skeptike više ne može biti nikakve sumnje da se antidržavno i antiustavno djelovanje provodi na cijeloj teritoriji države BiH, odnosno od vlasti oba entiteta.

Iako unutrašnje ustavno uređenje entiteta odlikuje asimetričnost, ipak nakon današnjih odluka Ustavnog suda BiH ne može biti nikakve dileme da entiteti imaju i neke zajedničke elemente i da se postepeno uspostavlja simetrija u njihovom postupanju koju odlikuje antidržavno i antiustavno djelovanje.

Sada je više nego jasno da je država BiH napadnuta od njenih entiteta i da se hitno moraju aktivirati mehanizmi odbrane države BiH. Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica i da je sve manja razlika između entiteta u njihovom antidržavnom i antiustavnim djelovanju. Postupanje entitetskog premijera Nermina Nikšića i entitetskog predsjednika Milorada Dodika je najbolja potvrda za takvu tvrdnju.

#BosnaiHercegovina #Država #DržavnaImovina #MiloradDodik #NerminNikšić #SifetKukuruz #UstavnisudBosneiHercegovine #VladaFederacije #VladaRepublikeSrpske #bih