Članak

SJEĆANJA

Podgorica: Obilježavanje 11. jula u spomen parku na Pobrežju

Photo: Jelena Kočanović/vijesti.me

(Patria) - U organizaciji Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, u spomen parku na Pobrežju u Podgorici, danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Obilježavanju 11. jula prisustvuju predstavnici Bošnjačke stranke, Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP), kao i građani koji polažu vijence na spomen obilježje.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić kazao je da je Srebrenica najtužnija riječ našeg jezika, a Potočari najveći mezar u našoj istoriji.

„Danas se u Potočarima sahranjuje 14 civila, a sjećanje nadvladava prolaznost. Najviša međunarodna adresa, Generalna skupština UN djelimično je umanjila naš bol rezolucijom“, istakao je Mustafić.

Očekuju, kaže, da će poglavlje o Srebrenici biti dio obrazovnog sistema, vjerujući da neće ostati samo na riječima, već će se i suštinski osuditi zločini ratnih djela.

„Od državnih institucija očekujemo da obave pripreme za 30. godišnjicu od srebreničkog genocida naredne godine. Svako negiranje genocida ostavlja otvorene rane“, poručuje Mustafić.

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac ističe da su sukobi u bivšoj Jugoslaviji duboko ranili naš region.

„Sjećanje na žrtve u Srebrenici dio je naše istorije koju ne smijemo zaboraviti ili potisnuti. Srebrenica je simbol bola i patnje i podsjeća nas na sve užase rata. Odajući pomen žrtvama pokazujemo namjeru da društvo bude izgrađeno na pomirenju i solidarnosti. Neka nas ovaj dan podsjeća na krhkost mira i rad na njegovom očuvanju. Da se nikad nikom ne ponovi“, poručila je Injac.

Elizabeta Mrnjavčević iz Akcije za ljudska prava (HRA) u ime 76 nevladinih organizacija uputila je apel da se 11. jul proglasi danom sjećanja na genocid u Srebrenici i da se u školama uči o o tom događaju i učešću Crne Gore u ratovima devedesetih.

„Kao društvo moramo da radimo da se takvo zlo nikada ne ponovi“, poručuje Mrnjavčević.

#Region #Srebrenica #Potočari #Mustafić #Podgorica #Injac #HRA #CrnaGora #Genocid #Mir #Solidarnost