Članak

SUDIJA IZ HAGA

Santana: Glasovi mržnje se moraju zaustaviti, širenje istine je jedini način da se krene naprijed

(Patria) - Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Graciela Gatti Santana obratila se na komemorativnom skupu u Potočarima, te izrazila saučešće i divljenje preživjelim žrtvama genocida, pozivajući na zaustavljanje negiranja genocida.


"Ova godina i današnji dan je važna prekretnica, budući da je ovo prva komemoracija nakon Rezolucije usvojene u UN-u. Zastrašujući događaji iz 1995. potresli su savjest čovječanstva. Prema sudskim presudama u nekoliko dana je pobijeno više od 8.000 muškaraca, žene i djece.

Međunarodni rezidualni mehanizam se bavio individualnim odgovornostima onih koji su izvršli genocid. Nakon isrpene analize i velikog broja dokaza sudije su zaključile da je riječ o zločinu genocida. Osudili su sedam visokopozicioniranih zvaničnika, od toga pet na doživotnu kaznu zatvora.

Sud je pružio značajnu ulogu u nekažnjivosti. Mehanizam je zaključio sve predmete, a uvjerena sam da će domaće pravosuđe nastaviti procese i uvjeriti nas da nekažnjavanje neće biti moguće.

I 29 godina nakon počinjenog genocida dešava se negiranje i historijski revzionizam. Takve pojave razorne su za žrtve. To se mora zaustaviti. Glasovi mržnje se moraju zaustaviti. Izgradnja povjerenja je ključno da se zaključci Vijeća za sigurnost prihvate. Širenje istine je jedini način da se krene naprijed. Zbog toga je moj najvažniji prioritet da koristimo naslijeđe.

Svako od nas ima obavezu da se informiše o događajima koji su se desili. Čvrsto moramo odbaciti one koji nastoje produbiti podjele. Kratkoročna politička korisit u širenju mržnje može dovesti do dugoročnih problema", kazala je Santana.

#DomaćePravosuđe #Genocid #GlasoviMržnje #GracielaGattiSantana #HistorijskiRevizionizam #Naslijeđe #Potočari #RezolucijaUN #VijećeZaSigurnost #ZločinGenocida #BiH