Članak

29. GODIŠNJICA

Više hiljada učesnika 'Marša mira' stiglo u Potočare

Više hiljada učesnika "Marša mira" danas u kasnim poslijepodnevnim satima stiglo je u Potočare.

Foto: Patria

(Patria) - Više hiljada učesnika "Marša mira" danas u kasnim poslijepodnevnim satima stiglo je u Potočare.

Oni su u ponedjeljak iz Nezuka pored Tuzle krenuli na put dug 100 kilometara ka Srebrenici, kako bi odali počast žrtvama genocida počinjenog 1995. u zaštićenoj zoni UN-a.



Pješačili su istim stazama kojima su se Srebreničani u julu 1995. godine pokušavali probiti do slobodne teritorije u Tuzli ili Kladnju.

U "Maršu mira" učestvovao je i veliki broj mladih i ljudi iz različitih dijelova svijeta, koji su na taj način željeli odati počast žrtvama genocida u Srebrenici, ali i poslati poruku da se takav zločin nikada i više nikome ne ponovi.



Cilj "Marša mira" je izgradnja, unaprjeđenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Učesnici "Marša mira" su tokom trodnevnog pješačenja prelazili više od 30 kilometara dnevno.



Učesnici "Marša mira" kasnije će prisustvovati iznošenju tabuta iz hale bivše Fabrike akumulatora koji su jučer stigli u Potočare. A sutra će prisustvovati kolektivnoj dženazi za 14 žrtava genocida, ubijenih u ljeto 1995. godine.



Prije njih, u Potočare su stigli i učesnici biciklističkog, ali i moto maratona, koji su dan ranije krenuli iz Bihaća.

Radi se o 13. maratonu posvećenom godišnjici srebreničkog genocida, u kojem je učestvovalo više stotina motociklista iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Švicarske, Turske, Crne Gore i Srbije.



Uoči dolaska u Potočare, u prijepodnevim su satima prošli i kroz Sarajevo, gdje su na platou ispred Velikog parka, gdje je postavljen Srebrenički cvijet, položili cvijeće.

#29Godišnjica #genocid #Maršmira #Potočari #Srebrenica #BiH