Članak

PARLAMENT FBIH

I Dom naroda jednoglasno usvojio 'Adnanov zakon', otklonjene sve prepreke za liječenje mladog Mostarca

Nešto ranije ovaj zakonski prijedlog, u medijima nazvan kao "Adnanov zakon" usvojio je i federalni Zastupnički dom.

(Patria) - Dom naroda Parlamenta FBiH jednoglasno je na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Nešto ranije ovaj zakonski prijedlog, u medijima nazvan kao "Adnanov zakon" usvojio je i federalni Zastupnički dom.

Usvojeni zakon predviđa dodavanje novog stava kojim se precizira da se uzimanje organa, odnosno tkiva od živog darivatelja može provoditi od nesrodnog živog darivatelja isključivo ukoliko ne postoji mogućnost darivanja u slučaju rodbinske veze, bračnog i vanbračnog partnerstva i srodstva po tazbini, a pod uslovima propisanim ovim zakonom.

Naime, Vlada FBiH jučer je na hitnoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, utvrdila spomenuti Prijedlog zakona te ga uputila u hitnu parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Prijedlogom se Zakon dopunjava i stavom da, ukoliko je riječ o uzimanju organa, odnosno tkiva od nesrodnog živog darivatelja, ne provodi se dokazivanje rodbinske, tazbinske, bračne ili izvanbračne veze između darivatelja i primatelja.

Ove dopune zakona veoma su važne, između ostaloga, zbog slučaja mladog Mostarca Adnana Šemića (22) koji je obolio od rijetke Wilsonove bolesti, a jedina nada za preživljavanje jeste transplantacija jetre.

Niko u Adnanovoj porodici ne može trenutno donirati dio jetre, ali se javio se čovjek iz Loznice, Željko Mijailović, koji je čuo priču i želi pomoći.

Međutim, ni važeći zakon u Turskoj, čiji bi stručnjaci radili operaciju, niti do danas važeći zakon u FBiH nisu dozvoljavali transplantaciju od osoba koje nisu u srodstvu.

Turski doktori čak su pristali i da u BiH obave tu operaciju, kada se stvore zakonske pretpostavke. A usvajanjem "Adnanovog zakona" u oba doma Federalnog parlamenta napokon su otklonjene sve prepreke za liječenje ovog 22-godišnjaka.

#AdnanŠemić #Domnaroda #ParlamentFederacije #Zakon #BiH