Članak

'PLEMENITA AKCIJA'

Vlada Kosova 11. juli proglasila Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

Vlada Kosova proglasila je 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, na osnovu Rezolucije Generalne skupštine UN od 23. maja.

(Patria) - Vlada Kosova proglasila je 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, na osnovu Rezolucije Generalne skupštine UN-a od 23. maja.

Premijer Kosova Albin Kurti je, govoreći na sjednici Vlade, ocijenio da je ovo "plemenita i odgovarajuća akcija u ime Kosova".

- To je akcija... naše ljudske univerzalije i naše želje za mirom, da se genocid ne zaboravi niti ponovi, ni u BiH, ni na Kosovu, ni bilo gdje drugo na našim prostorima i u svijetu - rekao je Kurti, prenosi RSE.

- Neka ovaj dan bude trajni podsjetnik za našu zajedničku patnju i tugu, našu snagu da gradimo svjetliju budućnost i našu posvećenost očuvanju istine, mira, pravde i ljudskih prava - kazala je na sjednici Vlade zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi, koja dolazi iz bošnjačke zajednice.

Nenad Rašić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova iz srpske zajednice, koji je podržao ovu odluku, rekao je da je bitno reći da "zločin i genocid imaju svoje ime i prezime, te da ne smije da se generalizuje na određeni narod ili određenu zemlju, već na individualne počinioce koji su to uradili, ne misleći dobro ni za žrtve ni za svoj narod".

#11JuliSjecanje #AlbinKurti #genocid #Kosovo #Region #Srebrenica