Članak

U PITANJU JE ŽIVOT

Federalni zastupnici moraju bez rasprave pomoći Adnanu!

U Sarajevu će danas, s početkom u 13 sati, biti održana vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

(Patria) - U Sarajevu će danas, s početkom u 13 sati, biti održana vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Na dnevnom redu je samo jedna tačka koja će biti razmatrana po hitnom postupku - Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Vlada FBiH taj zakonski prijedlog utvrdila je jučer na hitnoj sjednici, a sve zbog 22-godišnjeg mladića iz Mostara koji nema vremena za čekanje.

Od današnjeg usvajanja dopuna zakona zavisi život Adnana Šemića, kojem je dijagnostikovana Wilsonova bolest i potrebna mu je hitna transplantacija jetre.

Novac za transplantaciju je osiguran, ali važeći zakon kaže da donor Adnanu mora biti srodnik, vanbračni partner ili tazbinski povezan s pacijentom.

Nažalost, u njegovoj familiji niko nije u mogućnosti da donira dio jetre. Ali se javio dobrotvorac Željko Mijailović iz Loznice koji želi da mu pomogne.

- Bili smo u dva navrata u Turskoj, međutim, turske vlasti ne dozvoljavaju doniranje jetre, samo bliskim srodnicima.

Javila se ekipa ljekara koja bi to uradila u našoj državi, problem je gotovo isti i u BiH - kaže Adnanov daidža Adem Gačanica.

Dopunama zakona koje je jučer utvrdila Vlada FBiH omogućeno je da donor može biti i osoba koja nije srodnik oboljelom.

Ako u sebi imaju imalo ljudskosti, zastupnici na današnjoj sjednici uopšte neće politizovati Adnanov slučaj i bez rasprave će usvojiti zakon.

No, čak ako ga danas i usvoje, morat će to isto uraditi i delegati u Domu naroda, čije rukovodstvo, međutim, i dalje nije našlo za shodno da zakaže vanrednu sjednicu.

#AdnanSemica #DoniranjeJetre #HitnaTransplantacija #Mostara #ParlamentFbih #VladaFbih #WilsonovaBolest #ZakonTransplantaciji #ZastupnickiDoma #ZeljkoMijailovic #BiH