Članak

VIJEĆE MINISTARA

Helez: Ministri iz reda srpskog naroda već pet godina ne dozvoljavaju da 11. juli bude Dan žalosti u cijeloj BiH

Vijeće ministara BiH u dva kruga glasanja danas nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

(Patria) - Vijeće ministara BiH u dva kruga glasanja danas nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Odluku je predložio zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez, koji se potom oglasio i na svom Facebook profilu.

"Danas sam zatražio od Vijeća ministara BiH da se 11. juli (četvrtak) proglasi Danom žalosti u čitavoj BiH, u znak sjećanja na žrtve genocida od 11. jula 1995. godine u Srebrenici.

Nažalost, zahtjev, kao i prethodnih pet godina, nije usvojen. Protiv su glasali ministri iz reda srpskog naroda.

Zbog prava veta zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Staše Košarca, prilikom odlučivanja u Vijeću ministara BiH, ova tačka dnevnog reda današnje sjednice nije usvojena.

Žalosno je da ministri iz reda srpskog naroda u Vijeću ministara BiH petu godinu zaredom ne dozvoljavaju da se na miran i dostojanstven način obilježi godišnjica genocida u Srebrenici u čitavoj BiH.

Iako su brojni izvršioci genocida i nosioci politike koja je dovela do njega osuđeni, utvrđena istina se u bosanskohercegovačkom entitetu Rs, kao i u susjednoj Srbiji, još uvijek ne prihvata.

Negiranje genocida, relativiziranje ratnih zločina i glorificiranje ratnih zločinaca neće promijeniti istinu utvrđenu presudama međunarodnih sudova o genocidu, etničkom čišćenju i koncentracionim logorima.

Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u, istina o ovom zločinu će se, već od ove godine, obilježiti i mnogim zemljama svijeta.

U četvrtak sam u Srebrenici te ću zajedno sa hiljadama drugih patriota, predstavnicima međunarodnih institucija i prijateljskih zemlja proučiti Fatihu i odat počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica", naveo je Helez.

#Vijeceministara #ZukanHelez #Danžalosti #Srebrenica #genocid #BiH