Članak

OBJAVA NA X-u

Ambasada SAD: Neki zvaničnici Vlade Rs odlučili su se da podignu tenzije i dodatno podijele narod u BiH

Građani BiH imaju pravo da s poštovanjem odaju počast svim nevinim žrtvama prošlih ratova, navodi se u saopštenju Ambasade SAD-a, objavljenom na društvenoj platformi X.

(Patria) - Građani BiH imaju pravo da s poštovanjem odaju počast svim nevinim žrtvama prošlih ratova, poručili su danas iz Američke ambasade u BiH, u objavi na društvenoj mreži X.

"To uključuje žrtve užasnih zločina i masakra koje su počinile snage NDH i nacista nakon ofanzive partizana na Kozari 1942., kao i žrtve genocida počinjenog u Srebrenici i oko nje, koji su počinili elementi VRs u julu 1995.

Svi imamo obavezu da priznamo istinu o ovim i drugim ratnim zločinima počinjenim na teritoriji BiH, kao i da odamo počast žrtvama. To se posebno odnosi na zvaničnike BiH - bošnjačke, hrvatske, srpske i ostale - na svim nivoima vlasti.

Nažalost, neki zvaničnici Vlade Rs odlučili su da instrumentaliziraju posjetu srbijanskih policijskih i vojnih kadeta BiH 6. i 7. jula kako bi podigli tenzije i dodatno podijelili narod u Bosni i Hercegovini.

Namjerno provokativna retorika i aktivnosti, posebno u Prijedoru, tokom iste sedmice obilježavanja genocida u Srebrenici, bile su neodgovorne i potkopavaju napore da se promoviše pomirenje", navela je Ambasada SAD.

#AmbasadaSAD #BiH #Prijedor #VladaRs #VojskaSrbije