Članak

VIŠE OD 5.000 UČESNIKA

Druga etapa Marša mira od Liplja do Mravinjaca

(Patria) - Više od 5.000 učesnika 20. po redu Marša mira danas će preći put dug 30 km od kampa Liplje do Mravinjaca što je druga etapa puta dugog 100 km kojim su Srebreničani prolazili jula 1995. godine.

Veliki broj učesnika već godinama se iznova vraća na Marš mira odajući na ovaj način počast žrtvama, ali i preživjelim koji se danas nalaze u koloni.

Treća i posljednja etapa planirana je za srijedu kada bi u kasnim popodnevnim satima učesnici trebali stići u Potočare.

Upravo je to i najteža etapa. Na posljednjoj dionici koja je duga 20-tak kilometara i završava u Potočarima, učesnici će proći i Kameničko brdo gdje je 1995. godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu civila a isto toliko ih je zarobljeno. Zbog strmog i zahtjevnog terena trase Kameničko brdo – Ravni Buljim, na ovoj lokaciji sa potrebnom opremom nalazit će se i spasilački timovi FUCZ.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) i ove godine je angažovala ljudstvo i stavila na raspolaganje opremu i materijalno-tehnička sredstva za organiziranje i obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i realizacije “Marša mira 2024”. U saradnji sa Organizacionim odborom i Pododborom za organizaciju “Marša mira 2024”, FUCZ je učestvovala u pripremama ovog događaja a timovi FUCZ sa medicinarima i vozilima će, u skladu sa planom aktivnosti, pružati podršku učesnicima trodnevnog “Marša mira” koji će od Nezuka do Potočara prepješačiti trasu dugu 100 kilometara.

Na svim lokacijama na kojima budu uspostavljeni kampovi su i šatori sa krevetima za potrebe ambulante. Ambulantni šator biće uspostavljen i na planini Udrč u općini Milići.

FUCZ je obezbijedila i dodatnih 80 šatora koje će Oružane snage Bosne i Hercegovine postaviti za potrebe učesnika Marša.

Cisterne s vodom biće postavljene na punktovima duž cijele trase. Jedan dio mobilnih timova FUCZ na nekoliko lokacija pružat će dodatnu logističku podršku sa flaširanom vodom i hranom što je od velike pomoći učesnicima koji će se kretati veoma zahtjevnom trasom pod izuzetno visokim temperaturama. Drugi dio timova sa medicinarima i vozilima obezbijedit će transport i pomoć povrijeđenim i iznemoglim učesnicima Marša.


#genocid #Maršmira #Potočari #BiH