Članak

ŽRIJEB U PONEDJELJAK

CIK poziva političke subjekte i kandidate da ne šire lažne informacije koje ugrožavaju izborni proces

(Patria) - Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici je usvojila Zaključak o provođenju postupka žrijebanja za dodjelu jednog mandata delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, iz reda srpskog naroda, a nakon pravosnažne presude Suda BiH od 19. juna.

Žrijeb će se održati između dvije liste SNSD-a i PDP-a za dodjelu jednog delegata u prostorijama CIK-a 1. jula s početkom u 12 sati.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić kazala je da mora odgovoriti na tvrdnje o proizvoljnom radu Centralne izborne komisije i o navodima da delegate bira Narodna skupština Rs, a ne žrijeb.

"Ovo što radi CIK je prije svega zasnovano na rješenju i oduke Suda BiH kojom su odbijene žalbe i utvrđeni rezultati za posredne izbore za Dom naroda iz NSRS. Postupanje CIK-a je precizirano u obraloženju odluke Suda", kazala je Hadžiabdić.

Ona je pročitala dio iz presude Suda BiH, ali i odredbe Izbornog zakona BiH kojim je jasno propisana nadležnost CIK-a.

"Sud je naredio postupanje CIK-u u skladu sa Izbornim zakonom. Ovdje se ne radi ni o kakvom proizvoljnom radu CIK-a nego o našem redovnom poslu i mi kao organ poštujemo odluke Suda BiH kao što bi to trebali svi organi u BiH", kazala je Hadžiabdić.

Ona je rekla da će postupak žrijebanja biti transparentan uz prisustvo svih zainteresiranih strana i medija.

Hadžiabdić je iskoristili priliku te je istakla da je političkim subjektima i kandidatima zabranjeno putem medija iznositi lažne informacije koje bi mogle ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformisati birače.

"Mnogo političkih subjekata je dovedeno u nepriliku zbog svojih pristalica jer se politička stranka može sankcionisati zbog svojih pristalica", kazala je Hadžiabdić.

Željko Bakalar, član CIK-a, kazao je da je činjenica da već imamo kampanju ali da "estradizacija" političke scene ima i elemente širenja netačnih informacija i to je kažnjivo.

#CIK #IrenaHadžiabdić #lažneinformacije #ŽeljkoBakalar #žrijeb #BiH