Članak

IZRAZILI ZABRINUTOST

Šesnaest ekonomista dobitnika Nobelove nagrade smatraju da će Trumpova politika podstaći inflaciju ako pobijedi na izborima

(Patria) - Šesnaest ekonomista dobitnika Nobelove nagrade potpisalo je u utorak pismo u kojem upozoravaju da će američka i svjetska ekonomija patiti ako republikanski predsjednički kandidat Donald Trump pobijedi na američkim predsjedničkim izborima u novembru, javio je Reuters.

U zajednički potpisanom pismu, koje je prvi objavio Axios, kaže se da je ekonomska agenda američkog predsjednika Joea Bidena, demokrate, „uveliko superiornija“ od Trumpove, bivšeg republikanskog predsjednika koji traži drugi mandat.

Ekonomisti kažu da bi Trumpovi ekonomski planovi ponovo pokrenuli inflaciju, dijelom zbog njegovog obećanja da će uvesti strože carine na kineski uvoz, za koje kažu da će povećati cijene mnogih dobara koje kupuju američki potrošači.

„Iako svako od nas ima različite poglede na pojedinosti različitih ekonomskih politika, svi se slažemo da je ekonomska agenda Joea Bidena znatno superiornija od one Donalda Trumpa“, navode ekonomisti u pismu.

„Vjerujemo da bi drugi Trumpov mandat imao negativan utjecaj na ekonomski položaj SAD-a u svijetu i destabilizirajući učinak na američku domaću ekonomiju.“

Pismo su potpisali istaknuti ekonomisti, uključujući Josepha Stiglitza, koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju 2001. godine, i Sir Angusa Deatona nobelovca iz 2015. godine. Biden i Trump su u tijesnoj trci, a o rezultatu 5. novembra odlučivat će birači u nekolicini država.

Dok je glavna inflacija usporila u posljednje dvije godine, mnogi američki potrošači i dalje su nezadovoljni višim cijenama koje moraju plaćati za hranu, gas i drugu robu, pokazuju istraživanja javnog mnijenja.

Trump je obećao da će uvesti carine na uvoz iz inostranstva i do najmanje 60% na kinesku robu koja dolazi u SAD, trošak za koji ekonomisti kažu da će se prenijeti na američke potrošače u obliku povećanja cijena.

„Mnogi Amerikanci su zabrinuti zbog inflacije, koja je opala izuzetno brzo. S pravom postoji zabrinutost da će Donald Trump ponovo pokrenuti ovu inflaciju, sa svojim fiskalno neodgovornim budžetima“, navodi se u pismu.

Američka ekonomija bit će glavna tema u prvoj predsjedničkoj debati između Bidena i Trumpa u četvrtak. Trump krivi Bidena za visoke cijene i inflaciju, dok Biden tvrdi da će Trumpova trgovinska politika, uključujući carine, povećati inflaciju.

#dobitniciNobelovenagrade #DonaldTrump #inflacija #SAD #zabrinutost #Svijet