Članak

16 GODINA OD UKIDANJA

U Hrvatskoj sve spremno za vraćanje vojnog roka

Šesnaest godina nakon ukidanja, Hrvatska vraća obavezni vojni rok.

(Patria) - Šesnaest godina nakon ukidanja, Hrvatska vraća obavezni vojni rok.

Vojna obaveza za sve mladiće starije od 18 godina trebala bi stupiti na snagu s prvim danom iduće godine.

Ministar odbrane kaže da je za uvođenje vojnog roka sve spremno te se još samo čeka politička procedura.

- Između dva i tri mjeseca se planira provoditi obavezno služenje vojnog roka. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi podigli naknade, one su sada 900 eura mjesečno.

I ono što će biti i tada u služenju obaveznog vojnog roka, isto će ostati vjerovatno ta naknada - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić.

Ideja je da se što više mladih zadrži unutar sistema odbrane, a, prema procjenama, godišnje bi obuku trebalo proći njih 15.000.

- Sigurnosni izazovi su takvi da stavljaju pred sve nas obavezu promišljanja, ne samo Hrvatsku, već i mnoge zemlje u svijetu i Evropi kako aktivirati taj model - izjavio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U Hrvatskoj je obavezno služenje vojnog roka ukinuto 2008. te je uvedeno dobrovoljno.

- Ta je odluka u tom periodu bila ispravna, a nove okolnosti i novi period zahtijeva nove odluke. Prema tome, više o detaljima kada detalje saznamo - rekao je predsjednik Odbora za odbranu Arsen Bauk.

Tada, prije 16 godina, gotovo 90 posto mladih pozivalo se na priziv savjesti. No, za one koji sada odbiju staviti pušku na rame - postoji drugi plan.

- Nosit će se grablje i motike, recimo, vreće kada se budu stavljali nasipi od mogućih poplava, nosit će se neke druge stvari - oružje neće morati nositi, ali će svoju dužnost i obavezu prema državi morati odraditi - poručuje Anušić.

Taj će dio obuke biti zadaća sistema civilne zaštite. Učit će ih, kako kažu, vještinama za život.

U Hrvatskom generalskom zboru naglašavaju i važnost osposobljavanja mladih za samozaštitu.

- Od pružanja prve pomoći, reakcije u prirodnim nepogodama, nesrećama i katastrofama pa sve do prepoznavanja različitih oblika nekonvencionalnih prijetnji i izazova - riječi su penzionisanog general-pukovnika Mladena Kruljca.

No, za one koji budu civilno služili - obuka će trajati duže i uz znatno manje povlastice.

#Hrvatska #vojnirok #Region